Nyíltvízi úszó eb: Risztov Éva harmadik lett volna, de kizárták

2016. július 10. 17:02

Risztov Éva harmadik lett volna a 10 km-s távon a nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon, de kizárták, mert eltévesztette a pályát. Nem ő az egyetlen: így járt a világ- és Európa-bajnok Isabelle Harle és más versenyzők is. Risztov szerint nem volt egyértelműen jelölve a pálya. A versenyt holtversenyben a francia Aurélie Muller és az olasz Rachele Bruni nyerte.

2016. július 10. 17:02

Risztov Éva a harmadik helyen ért célba 10 kilométeren az úszók hollandiai nyíltvízi Európa-bajnokságán vasárnap, de utólag kizárták a versenyből. A szám olimpiai bajnoka a táv felénél még két másodperccel vezetett a világbajnoki címvédő francia Aurélie Muller előtt. 7500 méternél már a riválisa haladt az élen, ám kettejük között csupán néhány tizedmásodperc volt a különbség.

Végül a rendkívül szoros hajrában Muller és az olasz Rachele Bruni azonos idővel zárt, köztük még a célfotó alapján sem tudtak dönteni, így mindketten aranyérmet kaptak. A harmadikként beérkező Risztov Évát utólag kizárták a versenyből. A szám másik magyar indulója Olasz Anna a 13. helyen végzett. 

A magyar szövetség (MÚSZ) közleménye úgy fogalmaz: nemzetközi nyíltvízi viadalhoz teljességgel méltatlan körülmények között kezdődött meg az Európa-bajnokság Hoornban, ahol rögtön botrányba fulladt a női 10 kilométeres verseny. Mint írják, Risztov Évát a világ- és Európa-bajnok német Isabelle Harléhoz hasonlóan pályatévesztés miatt zárták ki. A két úszó a célfolyosó mellé úszott, ám a kötél alatt átbújva korrigáltak, tehát nem vágták le a pályát, nem úsztak kevesebbet, csupán irányba álltak, azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra – áll a beszámolóban.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy felháborítóan nívótlanok a verseny körülményei, a pálya például nem volt rendesen kijelölve. „Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén. Jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit terveztem, azt meg is csináltam. Ismét bizonyítottam magamnak, hogy tudok küzdeni a végsőkig, kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam” – nyilatkozta Risztov Éva.

A férfiak 10 kilométeres versenyében az olimpiai induló Papp Márk a 10., Székelyi Dániel a 13., Rákos Patrik pedig a 25. helyen végzett a 35 fős mezőnyben.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. július 10. 17:49
Az olimpiai aranya előtt is kizárták. Rióban kell nyerni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!