Lázár: Magyarországra látogat az osztrák kancellár

2016. július 14. 15:59

Július 26-án Magyarországra látogat Christian Kern osztrák kancellár – jelentette be csütörtöki szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón egyebek mellett arról is beszélt: veszélyes az Európai Bizottság menekültek befogadásával kapcsolatos újabb javaslata; de kitért arra is: elképzelhető, hogy hitelből újul majd meg a 3-as metró.

2016. július 14. 15:59

Várhatóan július 26-án látogat Budapestre Christian Kern osztrák kancellár Orbán Viktor miniszterelnök meghívására – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A látogatás célja új fejezet nyitása a magyar-osztrák kapcsolatokban – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tárgyalások fontos kérdése lesz a bevándorlás.

Emellett a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítésére is sort kerítenek – jelezte. Lázár János azt is közölte, hogy a kancellári látogatás programjának egyeztetése érdekében hétfőn Bécsbe utazik.

Veszélyes a Bizottság újabb ötlete

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért felelős biztosának teljesen új betelepítési programra tett javaslata „kifejezetten veszélyes” Magyarországra nézve, mert érdemben érinti az ország szuverenitását, a javaslatok újabb milliók meghívását jelentik. 

Lázár János elmondta, Dimitrisz Avramopulosz szerdán ismertetett javaslatai szerint Magyarországnak azt kellene vállalni, hogy az ide kötelezően behozott bevándorló integrációját vállalja, ehhez 10 ezer eurónyi támogatást biztosítana az unió. Értékelése szerint az EB és az Európai Parlament együtt dolgozik a betelepítésen, ezért is van szükség a kormány által kezdeményezett október 2-ai kvótareferendumra.

Lázár reagálva emberi jogi szervezetek megállapításaira azt mondta, hazugság, rágalom, hogy a rendőrök bárkit is megvertek volna a határ nyolckilométeres zónájában; az intézkedések szakszerűek voltak.

Konzultáció az állami rezsicsökkentésről

Újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely – jelenleg fizetős – szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni.

A miniszter a kormány első féléves munkájáról tájékoztatva arról is beszámolt, hogy húsz ülést tartottak az első félévben, a kormány 648 előterjesztést tárgyalt meg.

Hitelből újulhat meg a 3-as metró

Az Európai Bizottság (EB) nem ellenzi a budapesti 3-as metró felújítását, ugyanakkor a testület szakértői azt javasolják, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beruházásra, mert az megtérül – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy a Népszabadság arról írt: mintegy 139 milliárd forintos hitel felvételére kényszerül Budapest a 3-as metró felújításához, mert Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a metróvonal felújítása. 

Lázár János közölte, az EB az európai jogszabályok betartásával nem mindent és nem egyformán kíván finanszírozni, ennek egyik megoldása, hogy akár az Európai Fejlesztési Bankon keresztül hitelt vegyenek fel a beruházásra. Amennyiben a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani ehhez, erről legutóbbi ülésén döntött is – jelezte a miniszter.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. július 15. 10:02
Építsünk a hitelből stadionokat is!!
thymian
2016. július 15. 00:05
Nizzában a tömegbe hajtott egy teherautó. Nem zárják ki a terrorcselekményt. http://www.bild.de/news/ausland/nizza/massenpanik-46816860.bild.html
Karbantartó9
2016. július 14. 22:30
Nincs is nekik. Majd a választások után, ha ballibek megint nem csalják el.
pollip
2016. július 14. 19:57
Paksra is elmegy? Odavalósiak az ősei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!