Orbán: Békéscsaba egy kiaknázatlan lehetőségekkel teli város

2016. április 26. 21:49

Több mint 30 milliárd forintnyi beruházást ígért meg Békéscsabának Orbán Viktor. A miniszterelnök többek közt autópályát, repteret, új hűtőházat, vásárteret, sportcsarnokot és uszodát, valamint nyomdaipari tudás- és képzőközpontot ígért a városnak. Orbán szerint Békés megyének újra az ország éléskamrájának kellene lennie, és a startupok világa jó dolog, mert kiderülhet, hogy olyanhoz is értünk, amiről nem is tudtuk.

2016. április 26. 21:49

Több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békéscsabán annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá kedden a békési megyeszékhelyen Szarvas Péter (független) polgármesterrel. A kormányfő a Modern városok program békéscsabai állomásán, a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta: Békéscsabát nem úgy tartják számon az országban, mint egy megsegítésre váró várost, hanem mint egy kiaknázatlan lehetőségekkel teli várost. Mint mondta, munkát hozott a békési megyeszékhelyre, hogy az kormányzati segítséggel kiaknázhassa lehetőségeit.

Orbán Viktor elmondta: a következő önkormányzati választásig biztosan megépül az M44-es gyorsforgalmi út. Hozzátette: lehet, hogy már a következő parlamenti választásig kész lesz. A jövő évi költségvetésben szerepel az első, 70 kilométeres szakaszra a forrás. Közölte: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tett arra, hogy a nyár végén megkezdődik a munka. Orbán Viktor szólt arról, hogy az M44-est „az utolsó petákig” magyar költségvetési pénzből finanszírozzák, nemzetközi forrást nem lehet bevonni hozzá.

Az ország legnagyobb vásártere és startup helyett nyomdaipari iskola

A kormányfő elmondta, Szarvas Péterrel megállapodtak egy hűtőház létesítéséről, amelyre 12 milliárd forint támogatást szánnak. Orbán Viktor azt várja, hogy vagy a hűtőház tulajdonosát vagy a vezérigazgatóját az önkormányzat jelölje meg, mert szavai szerint partner kell a tárgyalásokhoz.

1,4 milliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesül Békéscsabán, ugyanis a város bocsátja ki évente a végzős nyomdász szakemberek negyedét. Orbán ezzel kapcsolatban az Index tudósítása szerint elmondta: „Jó dolog az innováció és a startupok világa, mert hátha kiderül, hogy az, amiről nem is tudtuk, ahhoz is értünk – de a jövő nem ez. Békéscsabának nyomdaipari hagyományai vannak.”

A vásárcsarnok bővítésére és egy nem részletezett vásártér építésére 5,2 milliárd forintot kért a polgármester, amivel kapcsolatban Orbán így nyilatkozott: „vastagon fogott a polgármester úr ceruzája, reményeink szerint ez az összeg nem túlzott, mert a nagyságrend alapján arra lehet gondolni, hogy ez lesz Magyarország legnagyobb vásártere”.

Sportcsarnok, új uszoda és reptér lesz, a színházépület felújítása elmarad

A békéscsabai sajtótájékoztatón Orbán elmondta, hogy az egyetemen többször játszottak egymás ellen a kispályás bajnokságban Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével. A meglévő kézilabdacsarnokot átalakítják, mellé multifunkcionális sportcentrumot építenek 3,2 milliárd forintból, amiben új kispályák is lesznek. Hárommilliárdból 50 méteres versenyuszoda és gyakorló medence épül, 900 millió forintból pedig az utánpótlást segítő röplabda-akadémia jön létre a városban. A bejelentés pillanatában derült ki, hogy a békéscsabai női röplabdacsapat harmadszor is megszerezte a bajnoki címet, amelyhez gratulált a miniszterelnök.

Bővítik a CsabaParkot egymilliárdból; 4,1 milliárdból pedig fejlesztik az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret, első ütemben meghosszabbítják a kifutópályát, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen – mondta.

Orbán Viktor közölte: a Munkácsyról elnevezett kulturális negyed kialakítása érdekében munkacsoportot hoznak létre, abban ugyanis még tartalmi kérdéseket is meg kell tárgyalni. A színházépület és a hajléktalanszálló felújítását és bővítését pedig egyelőre függőben hagyták – mondta.

Békésnek ismét Magyarország éléskamrájának kell lennie 

A miniszterelnök emlékeztetett: 2010 után 9,5 milliárd forintnyi adósságállományt vállalt át a kormány Békéscsabától, 2010 és 2013 között pedig 65 milliárdnyi fejlesztési forrás érkezett ide. 

A kormányfő elárulta: a kétórás egyeztetésen érdeklődött a földárverések megyei alakulásáról is, és nyugtázta, hogy azok jól zajlottak; szavai szerint ugyanis a térségben jelentős szerepük van a nagybirtokoknak, „de fontos, hogy a kis- és középgazdák ne érezzék úgy, hogy kiszorítják őket”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a város elérhetősége mellett fontos, hogy Békés megye ismét az ország éléskamrája legyen, ehhez fejleszteni kell a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart.

A miniszterelnök kijelentette: a fejlesztések határait nem a vágyak, hanem a pénzügyi lehetőségek szabják meg, jelenleg az ország felívelő szakaszban van, 4 millió 300 ezer ember dolgozik, ami azt jelenti, hogy az adóbevételek is nőttek.

Orbánnak 2018 után is vannak tervei

Szarvas Péter felvetésére, miszerint érdemes lenne a fejlesztési tervek közé felvenni az M47-es autópálya megépítését is, Orbán Viktor közölte: gondolkoznak Szeged, Békéscsaba és Debrecen összekötéséről, ám ez a mostani parlamenti ciklusban nem valósul meg, elképzelések szerint a következő ciklusban látnak hozzá a tervezéshez.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: az élsport is a szívügye, de inkább a szabadidő- és tömegsporttal foglalkozik. Ezért dolgoznak azon, hogy minden járásközpontban legyen uszoda, vívó- és atlétikai központ, lőtér és öttusához kapcsolódó létesítmény. „Ezt mind meg fogjuk építeni, minden magyar gyerek számára elérhetővé fogjuk tenni.”

Orbán Viktor kitért ara is: olyan korszak előtt állunk, amikor a legnagyobb kérdés nem az, hogyan mászunk ki a csődből, hogyan fizetjük ki az IMF-hitelt, „mert ezeken már túlvagyunk”, hanem hogy mit alkotunk meg. Közölte: nem volt olyan időszak Magyarország történelmében, még a kiegyezés idején sem, „amikor ennyi nagyváros, egyszerre, ilyen léptékben tudott volna fejlődni”.

Az M44-esre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: a tapasztalatok alapján egy új gyorsforgalmi út két-három éven belül hozza meg a várt beruházásokat egy térségbe, nem azonnal, ahogyan azt a településvezetők remélik.

Egy kis hazaival, egy kis csabaival várják vissza Orbánt

Szarvas Péter polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a megállapodás a közép-békési térségre, Gyulára és Békésre is hatással lesz; reményei szerint Békéscsaba a fejlesztés révén a sikeres, modern európai nagyvárosok közé tartozhat. A sajtótájékoztató után közölte: véleménye szerint a programban foglaltak egy-négy éven belül megvalósulhatnak.

Orbánt Szarvas Péter a békés megyeiek nevében így búcsúztatta: „Jöjjön el máskor is, számíthat a csabaiak barátságára, akik örömmel és tisztelettel várják Önt. Egy kis hazaival, egy kis csabaival.”

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamarhegy
2016. április 27. 12:23
Kimaradt, hogy a 2016.03.10-es idézet Lázár Jánostól származik.
szamarhegy
2016. április 27. 11:26
Ha ilye demagóg hülyeséget akartam volna írni, akkor azt teszem, de mint látod nem kérdőjelezem meg a csabai beruházásokat, csak az arányosságot és a célokat nem értem. De örülök, hogy Te viszont igen és kérdések, kérdőjelek nélkül elröhögcsélsz közpénz százmilliárdok felhasználásakor.
szamarhegy
2016. április 27. 11:14
Fura, aránytalan állami kiadások vannak errefelé, egy váci, csabai, fehérvári vasútállomásra, városfejlesztésre bármikor van 30-40 milliárd, de az egészségügyi dolgozók béremeléséért vért kell izzadni. Több tízmilliárdos vidéki vasútállomás fejlesztések vs. bezáró Buda központi részére bejövő kötöttpályás, metró csatlakozással rendelkező közlekedési csomópont? Nincs pénz Budapest és az agglomeráció tömegközlekedésére, de ezekre meg van? Jogosan felháborodtunk, amikor 600 milliárdért , többször elszállt durva áron elkészüllt a 4-es metró egy 2 milliós városban, ami kb. 300ezer/ 1 lakosra jutó költség. Békéscsabán (tavaly 35 milliárd + most 30 milliárd) 65 milliárd kerül elköltésre, egy 60ezres településen 1 millió/ 1 lakos összeg?
bunko_jobbos
2016. április 27. 07:59
A Tisza-múzeumban láttam egy ábrát, hogy hogy nézett ki a Tisza 200 éve. Békés megye konkrétan Tisza volt. Nem úgy, hogy sok víz volt, hanem CSAK víz volt. Aztán lecsapolták, hogy legyen föld gazdálkodáshoz. A mostani elköltözési hullámot tekinthetjük úgy, mint a természetes helyzet visszaállását. senki sem lakik ott. Miért is kellene sírni, hogy elfogy Békés megye? Manapság nem a föld a lényeg, oda mennek dolgozni az emberek, ahol a munka van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!