OECD: Magyarország olcsó, de nem is keresünk jól

2016. március 11. 11:29

Magyarország és Lengyelország a legolcsóbb a 34 OECD-ország közül a szervezet legfrissebb adatai szerint. Egy 100 dolláros magyar termékkosár ára Nyugat-Európában legalább 180 dollárt ér – írja a napi.hu. Ugyanakkor a bérek szintén alacsonyak, az adóztatási szint pedig nagyon magas, ezért nem megyünk sokra az alacsony árakkal.

2016. március 11. 11:29

Az OECD legújabb adatai szerint hazánknál egyedül Lengyelországban olcsóbbak az árak a 34 OECD-tag közül. A szervezet januári kimutatásában ugyanis az áll, hogy egy 100 dolláros magyar termékkosárért legalább 180 dollárt fizetnének bármely nyugat-európai országban.

Nagy Britanniában, ahol jelentős számú a magyar munkavállaló, ez a termékkosár ugyanakkor eléri a 230 dollárt is, míg a listát vezető Svájcban a 100 dollár értékű csomag 288 dollárt ér.

Magyarország ugyanakkor az átlagbérek tekintetében rosszul teljesít, valamint a munkára rakodó terhek igen magasak voltak a legutolsó (2014-es) OECD adatok szerint. Ez pedig árnyalja az alacsony árak jelentette előnyöket – írja a napi.hu.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2016. március 11. 20:35
A címből kimaradt egy szó: OECD: Magyarország NEM olcsó, de nem is keresünk jól
Akitlosz
2016. március 11. 18:07
Budapesten kell a legtöbbet dolgozni egy helyijárat jegyért az EU összes városa közül, a gazdagabbakban és a szegényebbekben is kevesebbet.
Akitlosz
2016. március 11. 18:05
Magyarország nem olcsó, sőt drága. A világrekord ÁFA és az egyéb adók miatt drágábbak a termékek, mint máshol. Olcsóbb Németországból megrendelni és idehozatni, mint Magyarországon megvenni. A szlovák rendszámos autók sem Magyarország olcsóbbsága miatt terjedtek el. Nyugodtan össze lehet hasonlítani ugyanazoknak a cégeknek ugyanazokat a termékeket tartalmazó katalógusait. A magyarországi változatban minden drágább, mint a nyugat-európai változatokban. Szóval nem igaz, amit a cikk állít. Nem a kenyér árát célszerű csak összehasonlítani, amit úgyis mindenki csak helyben gyárt és vesz, hanem azokat a termékeket is, amelyeket bárhol lehet gyártani és bárhol meg lehet venni. Például az autókat, a bútorokat, a műszaki cikkeket stb.
illiberator
2016. március 11. 16:25
Az jobb lenne, ha a béreket és az árakat is egyaránt 1,8-szorosára növelnék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!