NGM: Nőttek az adóbevételek, fehéredik a gazdaság

2016. március 09. 09:37

Az első államháztartási adatok jelentős többletet mutattak, ezt elemezte Adorján Richárd az NGM helyettes államtitkára az M1-en. A politikus elmondta: a kedvező adatok annak köszönhetőek, hogy fehéredik a gazdaság és nő a foglalkoztatottság. Ezáltal pedig minden adónemben érezhető az adóbevételek növekedése.

2016. március 09. 09:37

A lényegesen magasabb adóbevétel az egyik legfőbb oka annak, hogy az év első két hónapját többlettel zárta az államháztartás a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint.

Adorján Richárd az M1 szerda reggeli műsorában elmondta, hogy januárban és februárban nagyjából 132 milliárd forinttal több adó folyt be az államkasszába, mint a múlt év hasonló időszakában. Úgy fogalmazott: a növekedés annak köszönhető, hogy sikeresek voltak kormányzati intézkedések, például fehéredett a gazdaság és bővült a foglalkoztatottság. A helyettes államtitkár arra számít, hogy a pozitív tendencia az év hátralévő részében sem torpan meg, így az államháztartás a tervezettnek megfelelően, két százalékos hiánnyal zár majd. 

Adorján arról is beszélt szerdán, hogy a január-februári adótöbblet minden nagyobb adónemben kimutatható, így a személyi jövedelemadóban, az általános forgalmi adóban, a szociális hozzájárulási adóban és a társasági adóban egyaránt. Hozzátette: a szufficit nem volt várható, de nem is okozott túl nagy meglepetést. Pozitív hatása, hogy viszonylag kényelmes költségvetési politika végrehajtására ad lehetőséget az év egészében – jegyezte meg. 

Varga szerint ez történelmi eredmény

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden történelmi eredménynek nevezte az államháztartás alakulását. Kifejtette: a havi adatok mérése óta nem volt arra példa, hogy az első két hónapban pozitív mérlege legyen az államháztartásnak. Idén 14,8 milliárd forint az első két hónap államháztartási többlete – fűzte hozzá.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2016. március 09. 11:20
Többet tudtok lopni faszikám! Ha már lógnátok is késő lenne!
bunko_jobbos
2016. március 09. 10:56
Értem, a gazdaságról nem lehet beszélni, mert az nagy égés lenne, ezért kiadták a pártközpontban, hogy Mészáros Lőrinc stb. a téma. Nyilván összemérhető, hogy valaki gazdagszik, esetleg állami pénzek is vannak benne meg hogy az országban jól mennek a gazdasági folyamatok. A GDP 0,1%-os növekedése 40 milliárd forint. Azaz 40 000 000 000. Ha ebből ellopnak állítólag sokat, az sem számít semmit, csak a proliknak, akik ezen ámuldoznak. A kormányt a gazdasági teljesítmény alapján kell megítélni, nem ilyen hülye marketingmesék alapján. Azt a bunkóknak találták ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!