KSH: Nőttek a bérek az szja-csökkentés miatt

2016. március 18. 13:29

A KSH adatai szerint a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése már januárban 7 százalék növekedéssel járt a nettó bérek tekintetében. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy a bérviszonyok javulása a gazdaság erősödésének köszönhető, és hogy a közszférában is növelni fogja a béreket a kormány.

2016. március 18. 13:29

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalékos volt. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalékos volt bruttó, és 8,0 százalékos a nettó keresetek emelkedése - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek, így a közfoglalkoztatottak nélkül számolt reálkereset januárban 7,0 százalékot valamivel meghaladó ütemben emelkedett.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében meghaladja a bruttó bérnövekedés átlagát – közölte a KSH.

Varga: Béremelések lesznek a közszférában

A gazdaság erősödésével együtt a bérviszonyok is jelentősen javultak – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett, a januári kereseteket mutató adatait kommentálva.

A miniszter kiemelte, a nettó keresetek több mint 7 százalékkal emelkedtek januárban. A növekedés mögött alapvetően az elmúlt években meghozott bérintézkedések vannak, a kormány által elindított bérfelzárkóztató lépések többek között a pedagógusoknál, a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál – fogalmazott. Hozzátette, ez folytatódni fog, a közszférában is hasonló lépésekre készül a kormány.

Idén egy százalékponttal csökkent a személyi jövedelemadó mértéke, ami jelentősen segítette, hogy a nettó bérek jobban emelkedtek a bruttónál januárban – fejtette ki a nemzetgazdasági miniszter. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2016. március 18. 16:20
Ez így is van, de idén a infláció 1,7% körül lesz, és a várható nettó reálbér-növekedés 3,5% körül lesz éves szinten. Tavaly 4% fölött volt egy kicsivel, tehát a növekedési tempó kissé lassul. Teljesen természetes, hogy nő a reálbér, ha a szocik nincsenek hatalmon.
Tintamin
2016. március 18. 15:35
Én, jó fideszesként, örülök, ha a miniszter megmondja nekem, hogy jobban élek......
Strassnoff Ignác
2016. március 18. 15:05
"a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése már januárban 7 százalék növekedéssel járt a nettó bérek tekintetében" Hmmm... Ez csak nekem unortodox? Sose voltam jó matekból, én már a svájci frank árfolyamának 30-40%-os növekedésével együtt járó 2-300%os törlesztőrészlet emelkedést se értettem. :( "a kormány által elindított bérfelzárkóztató lépések többek között a pedagógusoknál, a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál" A mostani helyzetet nem mindenhol ismerem, de 2,5 éve egy kezdő szerződéses katona nettó bére 63 ezer forint volt. Szerintem 10 éve is szar fizetés volt a 100 ezer forint is... Szóval van mit felzárkóztatni. Az egészségügyben dolgozik hozzátartozóm. Középfokú végzettséget igénylő munkakörben a jelenlegi nettó bére 81 ezer forint. Amúgy mennyi is a minimálbér és a létminimum? "a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalékos volt." Beleszámolva az Orbán közelieket is. Ha én kefélek 15 nagyon jót, téged meg jól orrba basznak tízszer, akkor átlagosan egyre jobban élvezzük az életet. Csak esetleg ez neked nem tűnik fel. "A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalékos volt bruttó, és 8,0 százalékos a nettó keresetek emelkedése" Mi a faszért is "a közfoglalkoztatottak nélkül számolva"? Az rendes munka, nem? Amiből meg lehet élni!!! A munkanélküliség csökkentésébe miért számít bele, ha az átlagjövedelmekbe nem? Csak egy kicsit csalnak... Cigánytempó... "A fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek" Infláció az nincs. Egy gramm se. Varga megmondta. (Többek közt ő is.) Meg gazdasági csoda is várható. Ha majd beszarik a hűtőd...
krisztoforo48
2016. március 18. 14:46
A bérek nem nőttek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!