Orbán a migrációról: Az európai megoldás csak csodablabla, nemzeti megoldásokra van szükség

2015. november 20. 09:00

A kormányfő szokásos péntek reggeli állami rádiós interjújában a paksi bővítés kapcsán indított kötelezettségszegési eljárásra reagálva azt mondta: a kormány mindenképpen meg fogja valósítani a paksi beruházást. Orbán Viktor csodablablának nevezte, hogy európai megoldásra van szükség a migrációs válság kezelésére, szerinte épp ellenkezőleg: nemzeti megoldásokra. A menekültkvóta szerinte csak szétterítené Európában a terrorizmust. Utalt arra is: igenis van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között. A miniszterelnök kilátásba helyezte azt is, hogy hozzá kell nyúlni az EU-t létrehozó alapszerződéshez, de a schengenihez egészen biztosan korrekcióra szorul.

2015. november 20. 09:00

Magyarország elemi nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű működtetését és bővítését Orbán Viktor miniszterelnök, szerinte ugyanis ennek hiányában az áram ára meredeken emelkedne. „Olcsó áram egyenlő Paks” – fogalmazott a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéssel összefüggésben. „Megyünk tovább előre. Magyarországon az olcsó áram első számú előfeltétele, hogy Paks működjön” – mondta Orbán Viktor, kijelentve: a magyar kormány meg fogja valósítani a paksi beruházást.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Európában az elmúlt időszakban nem tendereztettek erőművet, így például Finnországban sem. „Lehet azt mondani megint, hogy kettős mérce, de én nem pufognék, hanem inkább belátnám: hatalmas összegről van szó”, és számos nyugat-európai ország részt akar venni az üzletben, az EU pedig védi az érdekeiket – fejtette ki álláspontját, megjegyezve: „ahol hús van, ott légy is van”.

Quaestor-ügyben a miniszterelnök azt közölte: az Alkotmánybíróság döntése alapján nem általános kártérítésben kell gondolkodni, hanem a pontos elszámolás rendszerét kell kidolgozni,  ami nem egy egyszerű jogi és számviteli kérdés. Jogászok hada dolgozik az Igazságügyi Minisztériumban azon, hogy lefordítsa az Ab döntését a megoldás nyelvére, és a pontos elszámolás rendszerét kidolgozzák – mondta Orbán Viktor.

A „csodablabla”

Orbán Viktor szerint európai helyett nemzetállami megoldásokra van szükség az illegális bevándorlás kérdésében. A kormányfő „csodablablának” nevezte azt a kijelentést, hogy „európai megoldásra van szükség”. Szerinte ugyanis a sok tagállami megoldásból adódik össze az európai. A kötelező kvótákkal kapcsolatban megerősítette: a magyar álláspont szerint a kvótarendszert mindenképpen el kell lehetetleníteni, az ugyanis a terrorizmus szétterítését jelentené Európában, „ami a legnagyobb őrültség, amit elkövethetünk”. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország egyelőre nem áll győzelemre, mert a másik oldalon konokul kitartanak az életszerűtlen álláspontok mellett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránsok egy tekintélyes része olyan országból jön, amellyel az EU hadban áll. Az ellenségnek az a gondolata pedig, hogy a vele hadban állók hátországába merényleteket elkövető diverzáns csoportokat dobjon át, ugyanolyan régi gondolat, mint maga a háború – tette hozzá. Orbán Viktor szerint a terrorizmus és a bevándorlás közötti összefüggést tagadó európai vezetők és az európai emberek józan esze közötti, folyamatosan növekvő szakadék egyre inkább destabilizálja a kontinenst, növeli a radikális pártok támogatottságát. „Az igazmondást soha nem szabad átengedni a radikálisoknak” – hangsúlyozta. A nemzetbiztonság helyzetével kapcsolatban a kormányfő közölte, Magyarország egyelőre nem tartozik a célpontok közé.

Orbán átgondolná az EU alapszerződését is

A visszatoloncolásokat firtató kérdésre azt felelte, hogy Magyarország egyelőre nincs közvetlen visszatoloncolási veszélynek kitéve. Szerinte egyébként Görögországba kellene visszavinni a migránsokat, oda, ahol beléptek az unió területére. Görögországban létre kell hozni nagy befogadóképességű táborokat – fejtette ki –, oda kell visszavinni a bevándorlókat, és ott is kell tartani őket ellenőrzés alatt, amíg nem rendeződik a helyzet azokban az államokban, ahonnan Európába jöttek. Vannak viszont olyan esetek, amikor „nem is kell gondolkodni”, hanem vissza kell vinni őket oda, ahonnan érkeztek. Példaként említette Pakisztánt, amely „egy nukleáris nagyhatalom”, és bár rengeteg pakisztáni szegény, de „egy rendkívül gazdag országról” van szó.

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak is, hogy ismét feltegyék az Európai Unió alapkérdéseit. Kilátásba helyezte, hogy hozzá kell nyúlni az EU-t létrehozó alapszerződéshez. Megjegyezte továbbá, a schengeni szerződés mindenképpen korrekcióra szorul, mert egyes országok betartják, mások viszont – például Görögország – nem. „A magyarok nem szívesen tartoznak egy olyan nemzetközi szerződéshez, amelynek egyes tagjai rigorózusan, fegyelmezetten betartják, amit vállaltak, mások meg nem” – mondta.

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
start3
2015. november 20. 19:16
"„Olcsó áram egyenlő Paks” Ez a lényeg!!! EZT NEM AKARJÁK EGYESEK!!!" Mekkora időintervallumban vizsgálva olcsó az atomerőművel előállított áram? Ezer években mérve is az?
mucsay
2015. november 20. 15:32
oppá, eltévedtem...
Felvidéki1
2015. november 20. 14:22
"Az igazmondást doha nem szabad átengedni a radikálisoknak" - Hmm.. Az ne zavarjon, hogy ők mondták ki ELŐSZÖR az igazat a bevándorlásról (is). Orbán az utóbbi hónapokban a Jobbik, és a többi Eu szkeptikus, radikális párt kottájából játszik, az ország, és úgy tűnik, hogy Európa szerencséjére. Fura, hogy egy egyetemet végzett ember ki tud mondani ekkora hülyeséget, mint a fenti mondat. Hajrá Jobbik!
liberálzöld.
2015. november 20. 14:17
Csodablabla helyett pengedrótos kerítést! Nemzeti alapon, mindenkinek. Ez a megoldás a terrormigráncsmunkahelyelvevőkkel szemben. És hát persze a rezsicsökkentés, a aztomerőmű, meg a zelmúttnyócév. Oszt jónapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!