Orbán: A magyar tőkések sikere nélkül nincs magyar siker

2015. november 12. 19:23

Orbán Viktor szerint fontos a számos munkahelyet teremtő külföldi befektetők jelenléte Magyarországon, de nemzeti ipar létrehozása szempontjából a beszállítók világában is erősíteni kell a magyar vállalatokat. A miniszterelnök szerint a magyar magántőkések és tulajdonosok vállalatainak sikere nélkül nincs magyar siker.

2015. november 12. 19:23

Nemzeti iparra és nemzeti iparvállalatokra van szükség, mert az ő sikerük nélkül nincs magyar siker – mondta a miniszterelnök a Nyíregyházi Televíziónak adott interjújában. A csütörtök kora este sugárzott műsorban Orbán Viktor a Mol Nyrt. kedden átadott tiszaújvárosi beruházásával kapcsolatban arról beszélt, fontos a számos munkahelyet teremtő külföldi befektetők jelenléte Magyarországon, de nemzeti ipar létrehozása szempontjából a beszállítók világában is erősíteni kell a magyar vállalatokat.

A Mol már kinőtt a beszállító státusból, ő már egy meghatározó, mondjuk úgy, hogy regionális nagy ipari szereplő” – fogalmazott a kormányfő, majd megjegyezte, hogy az országnak nemzeti iparra, és az olajtársasághoz hasonló nemzeti iparvállalatokra van szüksége. Közlése szerint egyre több ilyen vállalat „bontogatja szárnyait”, amelyek kisebbik része állami, nagyobb része azonban magánkézben van, így lényegében magyar magántőkések és tulajdonosok vállalatairól lehet beszélni.

Az ő sikerük nélkül nincs magyar siker – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, a nemzeti iparvállalatokból erős gazdasági „szövetet” kell létrehozni; a vállalatoknak kölcsönösen segíteniük kell egymást. A miniszterelnök a Modern városok program keretében Nyíregyházán tett látogatása alkalmából a helyi televízióban elmondta, Nyíregyháza sikeres város, amelynek jó híre van a külföldi befektetők körében, mert mindenki, aki itt fektetett be és az ipari parkban hozott létre beruházást, elégedett lehet.

„Több beruházójuk és befektetőjük lesz, mint amennyit be tudnak fogadni”

Könnyű úgy ajánlani egy várost egy külföldi befektetőnek, ha ott van mögötte aranyfedezetként az eddig elvégzett munka” – utalt Orbán Viktor a Continental kedden bejelentett, Nyíregyházát is érintő munkahelyteremtő beruházására. A Modern városok program nyíregyházi szerződésében rögzített, 320 hektáros új ipari park létrehozására kitérve a kormányfő azt mondta, ez egy tisztességes megállapodás és nagy lehetőség a város számára, mert a földterület nagy részét az állam fogja felvásárolni, az önkormányzatnak pedig a közművesítésről és a működtetésről kell majd gondoskodnia.

Több beruházójuk és befektetőjük lesz, mint amennyit be tudnak fogadni” – hangoztatta. Szavai szerint a város 19 milliárd forintos adósságának állami átvállalása, a 2010 óta látható gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtő beruházások eredményeképpen a korábbi 8-9 százalékos munkanélküliségi szint 5,5 százalékra csökkent, ami azt is előrevetítheti, hogy Nyíregyházán hamarosan munkaerőhiány fog fellépni.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, mintegy 18 milliárd forintból befejeződik a nyugati elkerülőút építése, emellett megállapodás született a városon belül három nagy csomópont megépítéséről. Nyíregyházát és Tokajt 30 kilométer hosszú kerékpárút fogja összekötni, amiből 7,7 kilométer már elkészült, a fennmaradó szakaszt pedig 2016 végére adják át.

A nyíregyházi stadiont is felújíthatják, ha feljut a csapat

A kormányfő az interjúban a kultúrát érintő milliárdos beruházások között a Kállay-kúria és a szabadtéri színpad felújítását, valamint a Sóstói Múzeumfaluban elinduló rekonstrukciót említette. A Kállay Miklós miniszterelnöknek és családjának korábban otthont adó épület felújítására kitérve Orbán Viktor hangsúlyozta, fontos, hogy a mai emberek tisztelettel és törődéssel forduljanak az idősek felé és munkájuk irányába is. „A gazdasági befektetések sikere is azon múlik, hogy jó szemlélettel, jó gondolkodással tekintünk-e a saját életünkre, és egy Kállay-kúria felújítása, egy Kállay-kultusz, egy Kállay-emlékhely létrehozása szerintem a jó gondolkodás bizonyítéka” – mondta.

A turizmus szempontjából fontos sóstói fejlesztéseket megemlítve Orbán Viktor hangsúlyozta, meglesz a pénz arra, hogy egy kétszáz szobás, négycsillagos hotel megépülhessen a Sóstón, a működtetésről azonban már a városnak kell majd gondoskodnia. A miniszterelnök a megállapodásnak ezt a részét „kockázatos, de vállalható kockázatú döntésnek” nevezte. Ebben a pillanatban nincs garancia a megtérülésre, ezért ezt a kockázatot az állam vállalta magára – jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, az NYVSC-pályán létrehozandó atlétikai központtal egy nagy sportcentruma jön létre Nyíregyházának, a jelenleg a harmadosztályban játszó helyi futballcsapat NB II-be történő feljutása esetén pedig elő lehet venni a városi stadion felújításával kapcsolatos terveket és ötleteket.

Kicsit kínos volt, eltűnt az Orbán-fotó

A cikkben fent mi is megmutattuk a Nyíregyházán őt fogadó embereknek beszélő miniszterelnök MTI-fotóját. A tömegről egy másik kép is készült azonban, amelyről jól látszott, hogy nem volt olyan hatalmas az Orbánt fogadó tömeg. A képet közlő helyi lap, a szon.hu oldalról azóta mind a kép, mind a „Tömegek köszöntötték Orbán Viktort Nyíregyházán – vagy mégsem?” című cikk eltűnt. Íme a fotó:

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. november 13. 06:29
"Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.” (Alekszander Szolzsenyicin) Mocskos tolvaj, hazaáruló kommunista Fidesz!
Birkaisztán
2015. november 13. 02:13
orbán, az országvesztő Végkifejlet! Posted on 2015-11-12 by Admin Túl közel van Ausztria: teljes személyzetet keresnek a soproni kórházba A soproni kórház álláshirdetésében komplett személyzetet keres, az orvosoktól a takarítókig várják a pályázatokat. A munkaerőhiány oka: túl közel van Ausztria. Az Ausztriába vándorlás nem új keletű probléma, azonban arra még nem volt példa Magyarországon, hogy egy kórházban a komplett személyzet számára hirdetnek munkalehetőséget. Sopronban ez is megtörtént. A jelenséget Ausztria közelségével magyarázzák. Hét főorvost és a 13 orvos mellett öt osztályvezetőt, 11 szakdolgozót és 10 egyéb alkalmazottat keres a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézete. http://www.balrad.com/2015/11/12/vegkifejlet/
Birkaisztán
2015. november 13. 01:52
Eszerint Nostradamus élete végén, öregen és betegen kapta a megrendelést egy magyar főembertől, hogy írjon próféciákat Magyarországról. Ez a "nagyhírű és vitéz" nemzet fia háromezer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ezüstöt fizetett Nostradamusnak ezért a munkáért, s a megrendelő személyében gróf Zrínyi Miklósra ismerünk, a szigetvári hősre, aki valóban három hónappal élte túl a jóslatok szerzőjét, s 1566. Szept. 8.-án halt hősi halált.
Birkaisztán
2015. november 13. 01:50
Inább ez a komment jó Nostradamus Hungaricus, avagy jóslatok Pannóniáról - Toochee Vona Gábor Jön majd egy ember a második millenium után, ki felette áll minden torzsalkodásnak. Ő lesz az, ki Istenhez kiállt! És Isten meghallgatja könyörgéseit! Ő lesz az, kinek az urálkodása alatt Pannonia újra gazdag és erős lesz! Gazdagabb, mint akármely szultán kincstára, ő szavára mindenhol adnak és önként kezére bíznak minden hatalmat! Adja az Isten Szebb jövőt!2013-02-17 Vona Gábor Jön majd egy ember a második millenium után, ki felette áll minden torzsalkodásnak. Ő lesz az, ki Istenhez kiállt! És Isten meghallgatja könyörgéseit! Ő lesz az, kinek az urálkodása alatt Pannonia újra gazdag és erős lesz! Gazdagabb, mint akármely szultán kincstára, ő szavára mindenhol adnak és önként kezére bíznak minden hatalmat! http://toochee.reblog.hu/nostradamus-hungaricus-avagy-joslatok-pannoniarol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!