Jogszabályokat irtana Kósa Lajos

2015. november 03. 11:13

Kiirtani a ma hatályos jogszabályok harmadát – ezzel az ambiciózus tervvel kezdi meg frakcióvezetői munkáját Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöki tisztét is betöltő politikus egy keddi sajtóreggelin beszélt erről.

2015. november 03. 11:13
Stumpf András

Háromszázezer jogszabály van ma Magyarországon, de ha összejön a Fidesz frakcióvezetőjének terve, ebből százezer megy a kukába. Kósa Lajos egy keddi sajtóreggelin beszélt arról, hogy a bürokráciacsökkentés új formája a terv, amely szerint nem csak közvetlenül a bürokráciát kell megpróbálni csökkenteni, mert „az olyan, mint a szakáll. Egyfolytában nő”. Inkább a másik végéről fognák meg az ügyet: az értelmetlen, fölösleges jogszabályokat gyomlálnák ki a joganyagból, amelyek nem jók másra, mint arra, hogy legyen, aki ellenőrzi őket.

Példaként Kósa többek között különféle hal- és belvízügyi szabályokat említett, valamint a hentes mérlegének plombálására vonatkozó előírást, de a tervek szerint honlap is lesz majd, amelyre várják az ötleteket. 

A Mandiner rögtön be is dobott egy ötletet Kósa Lajosnak: a rágalmazás és a becsületsértés büntető törvénykönyvből való törlését – szerintünk a PTK kellő mértékben szabályozza ezt a területet. Nem kaptunk határozott ígéretet a törlésre a fideszes politikustól.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. november 03. 22:10
ajjaj a lajost azért ne engedjük az érdemi döntések közelébe. Ennyire azért nem minden mindegy. A lajos maradjon csak a kis összelopott szemétdombján. Sok a hülye a fideszben de a lajos azért kilóg.
Secnir
2015. november 03. 14:27
tessék végigolvasni a cikket: http://index.hu/belfold/2015/11/03/mi_a_hulyeseg_cimu_oldalt_nyit_kosa_lajos/ "Kósa elmondta, hogy szeretne egy Mi a hülyeség? címet viselő internetes felületet létrehozni, ahova bárki beküldhetné a megítélése szerint felesleges vagy rossz szabályozásokat. [...] és hozzátette, hogy ehhez a munkához szeretné megnyerni Laár Andrást is, aki arcát adhatná a deregulációhoz." besenyő pista bácsival szeretne törvényt hozni kósa lajos. én ezt nem merem kommentálni. ha ez nem vicc, akkor kósa egy vicc.
sine ira et studio
2015. november 03. 14:00
Lajos, még a kupakokról kéne valami! :)
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 03. 13:54
A baj csak az ezzel kedves Lajos, hogy mindhárom Orbán-kormány alatt csak szaporodtak a törvények. Nota bene, ez pontosan így volt a többi kormány idején is, a legkevésbé sem a Fidesz-kormányok felelősek érte. Annak idején az úgynevezett rendszerváltás egyik fontos feladata volt - összhangban a leendő csatlakozással - a jogharmonizáció, amely során egyébként becsülendő módon igyekeztek az e célra létrejött bizottságok nem csak harmonizálni, hanem csökkenteni is a törvénycikkek számát, azonban a "parlamenti lelkesedés" mindig csak újabb és újabb jogszabályokat hozott a régiek mellé. Úgy vélem ennek az az oka, hogy bár a meglévő törvények is megfelelők lennének, azonban mivel sem betartani, sem betartatni nem nagyon hajlandó a végrehajtó hatalom, úgy hiszik a tisztelt törvényalkotók, hogy az új törvény talán betarthatóbb lesz (egy ideig).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!