Elzárta a gázcsapot Oroszország, mert az ukránok nem fizettek

2015. november 25. 11:51

Nem szállít több gázt szerdától a Gazprom Ukrajnának – jelentett be a cég. Az ukránok elkezdték használni a gáztartalékokat, de tározóik nincsenek megfelelően feltöltve, így akár megcsapolhatják a többek között Magyarországra tartó tranzitszállítmányokat. Erre az lehet az orosz válasz, hogy a tranzitvezetékeket is elzárják.

2015. november 25. 11:51

Szerdán, délelőtt tíz órától Oroszország nem szállít több gázt Ukrajnának, mivel az ukránok nem fizettek – jelentette be az állami irányítású orosz Gazprom vezetője, Alexej Miller. Az ukránok előre fizetnek a gázért, de nem érkezett meg az újabb összeg, az orosz cég ezért állítja le a szállításokat. A két ország az EU szervezésében két hónapja kötött megállapodást a szállításokról márciusig – akkor az okozta a nézeteltérést, hogy az oroszok drágábban szállítottak Ukrajnának, mint más szomszédos országoknak.

A hvg.hu arról ír, hogy a lépés érintheti a magyar szállításokat is, mivel az ukránok elkezdhetik megcsapolni az országukon keresztülhaladó tranzitvezetékeket – erre pedig válaszul az oroszok akár el is zárhatják a csapokat. Magyarország nem függ teljesen az orosz szállításoktól, hiszen Szlovákián keresztül a magyar vezetékhálózat kapcsolódik az északi rendszerekhez. Orbán Viktor a tranzitállomás átadásakor elmondta: ezentúl „akármi is történik tőlünk keletre”, Magyarországra mindenképpen érkezik gáz. A Politicónak adott interjújában azonban azt is elmondta, hogy ez a gáz drágább, mint az orosz.

A hvg.hu összesítése szerint az orosz gázt is el lehet juttatni Európába Ukrajna kikerülésével, a magyar gáztározók pedig összesen mintegy 5 milliárd köbméter kapacitásúak. A magyarországi tárolók töltöttsége a lap szerint jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami elég a téli fogyasztási igények lefedésére.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
samesz38
2015. november 25. 16:20
Lesz itt "Majdan"megint,nem is sokára. Az ukrán nép nem erre számított!!! :)
OberEnnsinnen
2015. november 25. 15:07
Az a tény, hogy az USA - mint Nuland külügyi államtitkártól tudjuk, - 5 milliárd dolláros "befektetéssel", háborút, szembenállást, gyűlölködést tudott létrehozni két testvérnép között a 21. században, erősen el kell gondolkoztasson mindenkit, aki próbál józanul gondolkodni. És e tényekből kiindulva - sajnos - meg kell állapítani: - az I. vh., - az ún. Magyar Tanácsköztársaság, - a II. vh., - a háborúkat lezáró "ilyen-olyan" békék, amelynek békáit ma is nyelegettetik velünk, - 1956 Magyarországa, az országunk újra széttipratása, ... és a sok-sok fegyveres konfliktus, háború UGYANILYEN ÉS INNEN MEGSZERVEZETT ALJAS MOCSADÉK GYILKOSSÁGSOROZAT. NAGYRÉSZT ÁRTATLAN EMBEREK ELLEN. ÉS AZ ÁLDOZATOK SZÁMA MESSZE MEGHALADJA PL. A NAPONTA FELEMLEGETETT AUSCHWITZÉT. Hogy most legalább egy szervezőt illene megnevezni: Fölösleges. Megnevezte a spekuláns Soros György önmagát, amikor az inváziós erők számára útbaigazító kiskönyvet szerkesztett és azzal látta el az Európa-ellenes tömegeket. És a háborúk, mind-mind spekulánsok érdekét szolgálták-szolgálják. Ezt sem kell külön bizonygatni.
Tintamin
2015. november 25. 14:26
Barát vagy nem barát ez a fasz? Fideszesek, mutassatok utat! Ja, inkább ne:))))
tango47
2015. november 25. 14:19
Elzárni egy vezetéket még mindíg kultúráltabb, mint felrobbantani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!