Schiffer: Óriási az Egyesült Államok felelőssége

2015. szeptember 17. 10:52

Az LMP társelnöke szerint primitív és hisztérikus vita zajlik a magyar politikában, miközben nemzeti összefogásra lenne szükség, ám ezt mindkét oldal akadályozza.

2015. szeptember 17. 10:52

A válságban óriási felelőssége van az Egyesült Államoknak – mondta Schiffer András, aki szerint az is nagyban közrejátszott a mai helyzet kialakulásában, hogy a fejlett országok módszeresen elszipkázták a perifériaországok szellemi elitjét. Az európai tőkelogika más országok gazdaságánák „lerablásán” alapult.

A LMP társelnöke a bevándorlást mint a népességfogyás ellenszerét feltüntető nyilatkozatokra úgy reagált: való igaz, hogy egyes kutatások szerint Magyarországot demográfiai katasztrófa fenyegeti, és az is tény, hogy már korábbi évszázadokban is orvosoltak hasonló problémákat betelepítéssel, ezek azonban államilag kontrollált folyamatok voltak, amelyek dinamikája megengedte az integrálást. 

Lehetővé kellene tenni, hogy mindenki a saját szülőföldjén tudjon élni, ott, ahol a saját kultúrája kifejlődött – mondta Schiffer, hozzátéve: az amerikai külpolitikai tevékenysége nem ebbe az irányba mutat. Például a fegyveres konfliktusok mögött nem a demokrácia terjesztése és az emberi jogokért való harc, hanem az erőforrások megszerzése állt. 

A beszélgetés második részében a politikus kijelentette: ahhoz képest, milyen drasztikus problémával állunk szemben, a magyar politikában ennek kapcsán egy „primitív és hisztérikus” vita alakult ki. A Habony-művek igyekszik a lehető legnagyobb politikai haszonra szert tenni, miután a legutóbbi választásokat követően rohamosan csökkent a kormány népszerűsége, miközben az ellenzéknél egy szabály érvényesül: „Minden, amit Orbán Viktor mond, az baromság” – vélekedett, hozzátéve, ez a hozzáállás megengedhetetlen. A frakcióvezető arra szólította fel mindkét oldalt, hogy hagyják abba a hisztériakeltést. 

Azt is elmondta, hogy az Orbán-kormánynak már az év elején voltak információi a menekültválság közeledéséről, míg az ellenzéknek nem. A kormány viszont nem a megelőzésre, hanem plakátkampányra összpontosította az erőit, mert úgy látta, a minél nagyobb feszültség megteremtéséből húzhat politikai hasznot.

Schiffer András kifogásolta, hogy a rendőrség költségvetését 2016-ra sem bővítették ki oly mértékben, amennyire egyébként, a menekültválság nélkül is kellett volna. Felhívta a figyelmet továbbá a migránsok tájékoztatásának szükségességére, hiszen – mondta – nem meglepő, ha feszültség alakul ki ott, ahol a vonatra az van írva, hogy Bécsbe megy, aztán Bicskére viszi az utasokat.

A megoldási lehetőségekkel kapcsolatban közölte: nincs határokon belüli megoldás, és ha Junckerék máskor olyan gyorsan tudnak EU-csúcsot összehívni, érthetetlen, hogy most miért nem teszik. 

A műholdas nyomkövető viselésének ötletével kapcsolatban a pártvezető elmondta: az enyhébb, jogkímélőbb megoldás, mint a Fidesz és a Jobbik kriminalizáló, az őrizetet preferáló politikája, viszont szigorúbb, mint a kockázatokkal egyáltalán nem számoló ellenzéki hozzállás, ráadásul Európában is van példa ilyesmire. 

A beszélgetés 3. részét itt, a nyomkövető kérdését érintő 4. részét pedig itt érheti el.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. szeptember 17. 23:33
Schiffer legalább tisztán látja az okokat!
ptrfarkas43
2015. szeptember 17. 20:09
Akik tegnap azt mondták, hogy nincs semmi probléma, hisz csak átutaznak rajtunk, azok ma azt mondják, hogy kvóta szerint be kell fogadnunk embereket. Holnap pedig azt mondják, hogy mindenkinek be kell fogadni valakit, majd,hogy a magyaroknak nincs itt semmi keresnivalójuk.
kjkj945
2015. szeptember 17. 19:20
Sliffentyű! Leesett a 20 fillár? Minden értelmes ember tudja, hogy a jussa közel keleti politikája miatt támadt fel az ISIS Azt is tudjuk kik miatt!
Dénia
2015. szeptember 17. 19:14
Miért akadályozza mindkét oldal? Az elején még összehívták a pártokat összpárti egyeztetésre az ügyben, de a szocik azzal tették keresztbe a lábukat, hogy ők nem hajlandók, ha olyan is el fog hangozni, ami összefüggésbe hozza a menekülteket a terrorizmussal bármilyen módon is. Ha ennek említését előre betiltják, akkor majd esetleg kegyeskednek részt venni. Ennyiben is maradt az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!