Migránsok, maradjatok Szerbiában és Macedóniában! – Horvát határzár jöhet

2015. szeptember 17. 21:42

„Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni” — üzente a horvát belügyminiszter az országba érkező migránsoknak csütörtök este. Ranko Ostojic határzárat helyezett kilátásba, ha továbbra is annyian jönnek Horvátországba, mint eddig.

2015. szeptember 17. 21:42

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a migránsoknak, hogy ne menjenek Horvátországba. „Ne gyertek többet ide, maradjatok Szerbiában, Macedóniában és Görögországban. Innen nem tudtok Európába menni. Az autóbuszok nem tudnak oda vinni benneteket” — mondta Ostojic az index.hr szerint.

Nincs út nyugat felé

Megerősítette, hogy a szomszédos Szlovénia lezárta határait, és nem létezik olyan tranzitfolyosó, amelyen a migránsok Horvátországon keresztül eljuthatnának Nyugat-Európába. „Nekünk úgy kell eljárnunk a migránsokkal szemben, mint olyan országnak, amely tagja az Európai Uniónak” — hangsúlyozta.

A miniszter utalt arra, hogy ha volna személyi okmányuk, útlevelük és vízumuk a bevándorlóknak, probléma nélkül átutazhatnának az országon. „Addig azonban nem mehetnek tovább, amíg a menekültügyi eljárást le nem folytatjuk, és az is biztos, hogy egy ország sem fog beengedni ekkora embertömeget” — tette hozzá.

Welcome to Europe

A horvát belügyminisztérium adatai szerint csütörtökön 19 óráig 9200 illegális bevándorló lépett Horvátország területére. A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon, amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre, kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe. Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. szeptember 18. 14:10
Hát nem vált be, pedig kiszögeztek egy feliratot egy fára: A határ ZÁRVA! Sajnos a migránsok nem tudtak olvasni.
pollip
2015. szeptember 18. 13:11
"Horvátország nem akarja akadályozni a menekülteket Jön a B terv, mondta a horvát miniszterelnök. Ezt a terhet Horvátország nem tudja és nem fogja többé vállalni. Az előírás szerinti regisztrációt nem fogjuk betartani, mondta Zoran Milanovic. A horvát kormányfő szerint a menekülteknek adnak inni, enni, ellátják őket, és aztán hadd menjenek tovább. Nem fogjuk megakadályozni, hogy belépjenek és azt sem, hogy kilépjenek. Horvátország nem lesz gyűjtőpont, mondta a kormányfő." nem baj, majd az eu-től kap egy buksi simit és egy ígéretet, hogy holnap beveszik a schengeni egyezménybe Horvátországot. Csak halkan kérdezem, ha a magyar kormány kezelte volna így a helyzetet, mit mondana a mi kis ellenzékünk? A horvát minelnököt miért nem kritizálják? mert egy brancsba vannak?
pollip
2015. szeptember 18. 12:55
A horvátok még rontottak a helyzeten: Nem tudják már regisztrálni a menekülteket a horvátok Zoran Milanovic horvát kormányfő kijelentette, hogy nem tudják a továbbiakban regisztrálni a menekülteket, így nem tudnak mit csinálni, engedik, hogy oda menjenek, ahová akarnak.
zenebono
2015. szeptember 18. 11:57
Első lépés: kitiltani a sajtót ezekről a helyekről. A sajtószabadság abból a feltételezésből indult ki, hogy a sajtót mindenhova oda kell engedni, mert kell, hogy tudják az emberek, hogy mi történik. Nos, most pont nem ez a helyzet. A sajtó HAZUDIK. Láthattuk, ahogy instruálják a menekülteket: Emelje feljebb a gyereket, tolja a babakocsit! Ne nézzen hátra! Most ezt ismételjük meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!