Már egyetlen migráns sincs a röszkei határátkelőhelynél

2015. szeptember 19. 15:57

Azt a valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy kinyíljon a határkapu, és átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították.

2015. szeptember 19. 15:57

Teljesen kiürült a röszkei határátkelőhely szerb oldala, azt a valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy kinyíljon a határkapu, és átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították. A migránsokat a szerb rendőrök kora délután a buszok felé irányították, így a két horgos-röszkei átkelőnél már csak a szeméthalmok emlékeztetnek az utóbbi napok tömegeire. 

A szerb rendőrök feltehetőleg azért intézkedtek, mert pénteken Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentette: országa készen áll arra, hogy újra megnyissák a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőket, és erről tárgyalni fog magyar kollégájával is. Kora délután az áteresztőpontnál is csak ketten várakoztak. 

Eközben Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök üzenetben emlékeztette Orbán Viktor miniszterelnököt a Belgrád és Budapest közötti autópálya megnyitásának fontosságára, és reményét fejezte ki, hogy ez mihamarabb megtörténik. 

Szerb sajtóértesülések szerint szombaton lezárták a Horvátország felé vezető sidi határátkelőhelyet, így jelenleg ott nem tudnak átjutni a migránsok. A macedón vesti.mk hírportál pénteken azt közölte, hogy egy nappal korábban legalább 3700-an haladtak át az országon, akik Szerbia felé tartottak. A szerb-macedón határ közelében fekvő Presevóba naponta 3500-4000 migráns érkezik, őket is Sid irányába szállítják.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. szeptember 20. 09:38
Bottka most nagyon büszke h "sikerült megvédenie Szegedet".
pollip
2015. szeptember 19. 17:58
A kerítés azért is hasznos, mert az áradat nem Budapesten halad át.
FridaySpider
2015. szeptember 19. 17:55
A németek sem olyan nagy legények ám, mint eleinte állították. Az alábbi, szeptember 15-én készült, videóban (ami egyébként nem a nyilvánosságnak készült, csak kiszivárgott) egy bajor szocialista politikusnő mondja majdnem sírva már, hogy München nem bírja tovább, csak az elmúlt 14 napban 55 ezren érkeztek és most már képtelenek garantálni a város biztonságát. Ráadásul nyakukon az Oktoberfest is. A többi német tartomány, kettő kivételével, meg egyszerűen nem fogadja eddig a továbbküldendő migránsokat. 14 nap óta követelik a migránsok szétosztását a többi tartománytól, de semmi nem történik. Szóba jött, hogy kihirdetik a katasztrófa állapotot Münchenben, de már ez sem segítene, hiszen már most is minden bevethető erő be van vetve. Olyannyira, hogy ki akarták nyitni a müncheni olimpiai csarnokot 1000 migráns elhelyezésére, de nem tudták mivel már nem volt olyan biztonsági erő, amit oda lehetett volna rendelni. Végül a hadsereg tudott biztosítani 50 embert, így tudták megnyitni. Érdemes megnézni a videót, a csaj majdnem sír. https://vimeo.com/139770418 Fognak itt még kezet csókolni Mo-nak a kerítés miatt. Már most is enyhül a hangnem. Legutóbb az EU azt üzente, hogy mindenki úgy védi meg az EU külső határát, ahogy jónak látja és jogilag semmi probléma nincs a kerítéssel...
kjkj945
2015. szeptember 19. 17:50
Télak Letenye Csenyéte Beremend
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!