Németország nem küld vissza szíreket a dublini procedúra alapján

2015. augusztus 25. 11:22

Nem küldi vissza a szír állampolgárokat Németország a dublini eljárás alapján, sőt, az esetükben le sem folytatják ezt a vizsgálatot – írja az Independent.

2015. augusztus 25. 11:22

Felfüggeszti a dublini procedúra lefolytatását a szír állampolgárok esetében a német menekültügyi hatóság (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) – írja az Independent. Így a menedékkérelmet benyújtó szírek esetében automatikusan Németország fogja lefolytatni a menekültügyi eljárást, illetve a folyamatban lévő kitoloncolási kérvényeket is visszavonják.

A menedékjogi eljárás a legtöbb EU-tagállamban az úgy nevezett dublini eljárással kezdődik, amely az ezt előíró uniós „dublini rendeletekről” kapta a nevét. A dublini rendszer lényege, hogy az Európai Unióban mindig csak egy tagállam vizsgáljon meg egy menedékkérelmet, és így el lehessen kerülni a menedékkérelmek többszöri ismételt benyújtását különböző tagállamokban, amelyeknek – ha nem lenne megállapodás – mindig újra és újra le kellene folytatni a teljes menedékjogi eljárást. A dublini eljárás azt hivatott megállapítani (például ujjlenyomat segítségével), hogy melyik ország felelős az adott kérelmező ügyében (ez általában az a tagállam, ahova az illető először belépett).

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. augusztus 25. 18:40
Huh de megkönnyebbültem, akkor már csak az afgánokat, pakikat, afrikaiakat és a koszovóiakat, albánokat küldi vissza majd, de jóóóóóóó.
Akitlosz
2015. augusztus 25. 18:37
A dublini eljárást gyorsan be kellene szüntetni, az csak egymás szívatására jó a tagállamok által és a schengeni övezeten belüli szabad mozgás miatt úgy sincsen semmi gyakorlati értelme.
brekker
2015. augusztus 25. 18:20
tézis-antitézis-szintézis
brekker
2015. augusztus 25. 18:12
Az jó, mert akkor mostantól az összes menekült "szír" lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!