NOL: Hekkertámadás érte a nemzetbiztonság partnerét

2015. július 10. 17:41

Hekkerek támadták meg annak a Hacking Team nevű cégnek a szervereit, amely maga is lehallgatásra és adathalászatra specializált szoftvertermékeket készít és amely a magyar titkosszolgálatok beszállítója is volt – írja a NOL belsős nemzetbiztonsági forrásra hivatkozva. Nem tudni, magyar titkos információkhoz hozzájutottak-e a támadók.

2015. július 10. 17:41

Hekkerek támadták meg az olaszországi székhelyű, Hacking Team nevű cég szerverit, és nagyjából 400 gigabyte mennyiségű adatot tulajdonítottak el – adta hírül a NOL, amely névtelen nemzetbiztonsági forrásra hivatkozik. A Hacking Team a lap szerint egyrészt azért érdekes, mert az internetes társadalom a világháló ellenségeként tartja számon, másrészt azért, mert magyar titkosszolgálati szervek beszállítója. A cég kémprogramokat állít elő, amelyek többek között mobiltelefonok lehallgatására, vagy digitális adathalászatra használhatók. 

A Népszabadság Online úgy tudja, az érintett magyar szervek, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat felfüggesztette a cég termékeinek használatát, amit a belsős forrásuk így kommentált: „Elvesztettük egy fontos készségünket.” Ráadásul – mint írják – egyelőre nem tudni, hogy a magyar hírszerző szervek rendszerébe bejutottak-e a támadók. 

Az akciót végrehajtó hekkerek a Hacking Team twitter-oldalát „Hacked Teamre” nevezték át, és nyilvánosságra hozták a cég belső levelezését. Ezek között szerepel olyan is, amiben a vezetők egy konkurens cég kárára humorizálnak, miután az nem tudott elhárítani egy hekkertámadást. A levelek mellett kikerültek a világhálóra forráskódok és egyéb dokumentumok is. 

E dokumentumokból derült ki az is, hogy a magyar szolgálatok 2010 óta rendszeres ügyfelei voltak a Hacker Teamnek, és összesen több százezer euró értékben vásároltak a cég termékeiből, főleg olyanokból, melyekkel iPhone és Nokia márkájú készülékekről tudnak adatokhoz hozzáférni. 

A NOL forrása nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a Hacking Team ügyfeleinél – így a magyar szakszolgálatoknál is – hamarosan jelentkezni fog a cég egyik konkurense, és a támadás okozta kockázat elhárítására tesz majd ajánlatot. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. július 10. 18:13
Hová jutott a világ, kifosztják a szegény banditát! :-) Van aki megérdemli, sárkány ellen sárkányfű.
csuka
2015. július 10. 18:06
Mi van a TTIP szavazással, ahol a FIDESZ ügynökök ismét elárulták az országot?
drkovax
2015. július 10. 18:04
Ennél érdekesebb, hogy a Telekom miért vásárol és használ hacker programokat. Ki után kémkedik és milyen jogon ? Erről azért nem kéne elterelni a figyelmet ...
Riwen
2015. július 10. 17:54
"melyekkel iPhone és Nokia márkájú készülékekről tudnak adatokhoz hozzáférni." iPhone-ról csak akkor, ha jailbreakelve van. Egyébként több szakértő is rámutatott, hogy ezek a szoftverek jóindulattal sem nevezhetőek felső kategóriásnak. http://motherboard.vice.com/read/hacking-teams-tools-arent-that-impressive-experts-say
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!