Milliárdok mentek el a pápai húsgyárra, most egy euróért vennék meg

2015. július 27. 08:43

Úgy tűnik, még a kormány több milliárd forintos támogatásával sem sikerül megmenteni a pápai húsüzemet. 11 milliárd forintot költöttek rá eddig, de a legutóbb bejelentkező vásárló legfeljebb egy eurót adott volna érte.

2015. július 27. 08:43

Csődbe mehet a pápai húsüzem, pedig több milliárd forintnyi adóforintot költött rá az állam – írja a hvg.hu. Az állam összességében 11 milliárdot költött a pápai vállaltra, de az továbbra is válságos helyzetben van: törzstőkéje a jegyzett tőke alig több mint 20 százaléka.

A kormány 2012 végén másfél milliárd forinttal támogatta a Pápai Hús 1913 Kft. önkormányzati tulajdonba vételét, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium is adott 400 milliót: a pénz rögtön el is ment a különböző beszállítók kifizetésére. A húsgyár 2,1 milliárdos veszteséggel zárta a 2013-as évet, 2014-ben pedig csődvédelmet kért, melynek eredményeként a hitelezők elveszítették pénzük felét. Ugyanebben az évben az MFB 4,2 milliárdot adott a cégcsoport egyik tagjának, amiből az megvette a Pápai Hús 1913 Kft. eszközeit: ebből fizették ki egy korábbi MFB-hitel egy részét.

Most ismét másfél milliárdot kéne betenni, ha nem akarják megszüntetni a céget. Az önkormányzat egy harmadik utat is választhat: leszállíthatják a cég törzstőkéjét a jegyzett tőke jelenlegi szintjére, ezzel elismerve, hogy a cég az ötödére zsugorodott. Pápa igyekezne eladni a céget, de egy off-shore hátterű cég májusban érkezett ajánlata mindössze egy eurós volt – tehát a piacon szinte semmit sem ér a cég.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunmohikan
2015. július 27. 18:25
Az a baj, hogy dolgozó fog az utcára kerülni, s a történelmi húsipari vállalatok utolsóinak egyike is megszűnik. A magyar élelmiszerexport fő terméke kellene hogy legyen a magyar hús, ezt csinálták ki a vörös és zöldbárók.
Akitlosz
2015. július 27. 16:36
Egy évente 2,1 milliárd forint veszteséget termelő cég ugyan mitől érne bármit is? Cégeket profitot termelni alapítanak, vesznek, nem pedig veszteséget termelni. Egyszer láttam egy disznót a pápai húsüzem előtt az utcán kergették. Próbált menekülni szegény a kivégzése elől.
csuka
2015. július 27. 13:23
A FIDESZ-es korrupció határtalan. CSAK A FIDESZ(DSZ) MAFFIA !
csuka
2015. július 27. 13:23
A FIDESZ-es korrupció határtalan. CSAK A FIDESZ(DSZ) MAFFIA !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!