Kapacitásának felső határán a vámosszabadi menekülttábor

2015. július 09. 21:55

Amikor 2013 nyarán megnyílt a vámosszabadi menekülttábor, még senki sem gondolta, hogy másfél évvel később migrációs hullám indul Európa felé. A Győr melletti településen tartott lakossági fórumon kiderült: az eredetileg 216 menekült befogadására tervezett táborban napi 647 ember is megfordult már.

2015. július 09. 21:55

A szubjektív biztonságérzet romlására panaszkodtak a vámosszabadiak a csütörtök este tartott közbiztonsági lakossági fórumon a faluházban. A fórumon a település vezetése, a Győri Rendőrkapitányság vezetője, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) regionális vezetője, a helyi polgárőr-egyesület tagjai és ötven lakos vett részt.

Nem mindig tudják, merre van az arra

A vámosszabadiak információs táblákat, a buszjáratok sűrítését, valamint fokozott rendőri és polgárőri jelenlétet kértek. A lakosok főként amiatt panaszkodtak, hogy egyre több bevándorló utazik a Győr és Vámosszabadi között közlekedő helyközi autóbuszokon, annak ellenére, hogy naponta hat olyan járat közlekedik a megyeszékhely és a befogadóállomás között, amelyeket a BÁH finanszíroz. Panaszkodtak arra is, hogy a menekültek rendszeresen kószálnak a faluban, sokszor a befogadóállomást keresve.

Sipos Anikó, a BÁH nyugat-dunántúli regionális igazgatója elmondta, hogy a jövő héten tárgyal az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. illetékesével, hogyan oldható meg a Győr és Vámosszabadi között közlekedő helyközi járatok sűrítése.

Már sátrakat is felállítottak, annyian jönnek

Az igazgató arra a kérdésre, hogy bővül-e a tábor befogadóképessége, elmondta: csütörtök reggel 478 migráns tartózkodott a befogadóállomáson, a létszám azonban óráról órára változik. Hangsúlyozta: amikor 2013 augusztusában megnyílt a tábor, még senki sem gondolt arra, hogy másfél évvel később migrációs hullám indul Európa felé.

Lizákné Vajda Lívia, Vámosszabadi független polgármestere megjegyezte, hogy míg májusban összesen 704 migráns fordult meg a vámosszabadi táborban, július 7-én reggel 647-en tartózkodtak a befogadóállomáson. Emlékeztetett: a 2013-ban 216 ember befogadására engedélyezett táborban a létszámot idén május 21-én 300-ra növelte a BÁH épületen belül, tábori ágyakat helyezve el a közösségi terekben. Azóta több mint 20 sátrat is felállítottak, tette hozzá. Váczi Attila győri rendőrkapitány a szubjektív biztonságérzet romlásával kapcsolatban azt mondta, hogy a nap 24 órájában három rendőr van a településen. A lakossági fórum végén a Vámosszabadi Polgárőr Egyesület képviselői felajánlották, hogy a délután 6 és este 10 óra között közlekedő autóbuszokról leszállókat, ha kérik, a helyi polgárőrök hazakísérik.

A vámosszabadi menekülttáborral Pintér Bence több riportban is foglalkozott.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. július 10. 12:55
"Üzenem az éppen hazaárulást elkövető balliberális politikusoknak, üzenem az ENSZ-nek és üzenem mindazoknak, akik minden afrikait és dél-ázsiait beköltöztetnének hozzánk, s akik egyetlen egyszer sem emelték fel a hangjukat akkor, amikor magyarokat ért jogsérelem bárhol a Kárpátok alatt, hogy nem adom Ásotthalmot, nem adom a hazámat, nem adom a házainkat, nem adom a gyermekeink jövőjét! Nem költöztem Afrikába, Afrika se költözzön hozzánk. Nem érdekel az álságos, hazug álhumánus propagandájuk, amelyet megállás nélkül mantráznak, mert ha valóban segíteni szeretnének az éppen általuk, az ő egyetértésükkel, buzdításukra szétbombázott arab világ menekültjein, AKKOR A SZOMSZÉDOS , BÉKÉS ÉS DÚSGAZDAG USA-VAL SZÖVETSÉGES MUSZLIM ORSZÁGOKBAN ÉPÍTENÉNEK MAGAS SZÍNVONALÚ MENEKÜLTTÁBOROKAT. Ez nem erről szól. Ez egy újkori népvándorlás, s a sok menekült között a többséget a semmiféle háború elől nem menekülő új honfoglalók alkotják. Nekik a mi földünk, a mi civilizációnk, a mi világunk kell. A pénzhatalomnak pedig egy massza a nemzetek Európája helyett."
kukagyerek
2015. július 10. 10:45
"Kapacitásának felső határán a vámosszabadi menekülttábor" ........... Mit mondott a hanta-bandás? "A menekült táborokat nem bővíteni kell, hanem bezárni!" Ehhez képest ezrével engedi be őket - miközben időhúzásra játszik a mutyis bandájával együtt. Lehet, hogy erre kapott megbízást.
csuka
2015. július 10. 10:32
A felcsúti, hazudozó, cigány vajda megint átverte a népet /Azokat, akik hisznek még a mocsoknak./. Minden idegent befogad. Szállást, ételt és zsebpénzt is ad nekik. Ezért is jönnek annyian. Egy négytagú afgán családra havi 600 ezer Ft közpénz jut. Miközben itthon hazudozott, az eju-nak mindent megígért: "... Magyarország a dublini rendszer előírásainak betartására, illetve az annak szabályai szerint visszaküldött bevándorlók befogadására tett ígéretet" "Megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek azok a döntések, amelyek Brüsszelben az unió kétnapos csúcsértekezletén a migráció kérdésével kapcsolatban születtek – mondta Orbán Viktor." A bevándorlós handabandázása csak a félrevezetett választóinak szóló, Habony-Flinkeistein féle, 'politikai termék'. CSAK A FIDESZ(DSZ) MAFFIA !
VakzKommondor
2015. július 10. 09:06
meghirdetjük: A menekültek a stadionokba programot! Teleház a stadionokban, és elég hely a menekülteknek! GYŐZELEM!!! SIKER!!! ZÚGJANAK A Plakátnyomtatók!!! ÉLJEN A NER!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!