Sikeres az adósságképlet módosítása

2015. június 19. 20:45

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint a stabilitási törvényben rögzített adósságképlet módosítása sikeres lépés, mivel a korábbi képlet nem számolt érdemi gazdasági növekedéssel.

2015. június 19. 20:45

Sikeres lépésnek minősítette, a stabilitási törvényben rögzített adósságképlet megváltoztatását a 2016-os költségvetés szempontjait alapul véve Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke pénteken este az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

A KT elnöke szerint ez a lépés összhangban volt azokkal a törekvésekkel, hogy a költségvetés számára lehetővé tegye a források felszabadítását is, amikor olyan pozícióba kerül, hogy segítheti a gazdasági fejlődést. A korábbi képlet abból indult ki, hogy Magyarországon nem lesz érdemi gazdasági növekedés, ezért erre nem volt alkalmas – tette hozzá Kovács Árpád.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy lazaságról továbbra sem szabad beszélni. Megfogalmazása szerint a jelenlegi „egy kegyelmi időszak”, mert viszonylag jó a gazdasági növekedés, visszatérőben van a konjunktúra Európában, ilyenkor lehet tartalékokat teremteni a későbbi mostohább évekre. 

A KT elnöke kiemelte, a 2016-os költségvetés teljesíti a követelményt, hogy az államadósság ne növekedjen. Az ország tartani tudja a tervezett adósságarány-pályát. A költségvetés nagyon óvatos makrogazdasági becslésen alapszik – mondta.

Kovács Árpád szerint a jövő évi költségvetés erőteljesen konzervatív szemléletű, bizonyos területeken – például a szociális, vagy az oktatási és az egészségügyi – alig növekvő források látszanak benne.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. június 20. 17:10
van még lejjebb?
komondor
2015. június 20. 08:18
nókomment
Pál Pusztai
2015. június 19. 22:37
Ugyan olyan sikeres mint ahogy a munkanélküliket számolják. Ahogy a nyugdíjak reálnövekedését kimutatják meg ugye a teljesen piackomfort inflációt. Hajrá Kovács Árpád a KT is jobban teljesít.
egysegelem
2015. június 19. 22:15
A keplet volt a hibas, de szerencsere megvan a felelos es mar le is valtottak. Az uj keplet mar jo, hiszen azt mutatja, amit elvarnak tole. A keplet jovore marc 15en megkapja a baberkoszorut a narancssarga csillaggal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!