A Jobbik és az Együtt is megszólalt a rezsicsökkentés jövőjének ügyében

2015. június 15. 16:24

A Jobbik is azt követeli, hogy a kormány tisztázza a rezsicsökkentés visszavonásáról szóló híresztelések alapját, miközben az Együtt kiemelte, mindig is alaptalannak találta magát a rezsicsökkentést. Apáti Istvánt és Szelényi Zsuzsannát megkérdezték Tóbiás József hétvégi beszédében elhangzott kormányváltó képességének realitásairól is.

2015. június 15. 16:24

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy tisztázza, miként áll az Európai Bizottsággal szembeni „rezsiharc”. Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ha igazak a hvg.hu-n megjelent hírek, akkor a gáz és az áram ára rövidesen újra emelkedhet. Megjegyezte, hogy nem a kormány tekintélye miatt aggódnak, hanem a magyar háztartások miatt.

Szavai szerint, ha a bizottság kötelezettségszegési eljárása kedvezőtlen eredménnyel zárul, akkor a közműszolgáltatók bírósági felülvizsgálatot kérhetnek az energiahivatal által megszabott rendszerhasználati díjakra, s amennyiben a közműszolgáltatói lobbi erősebb lesz a magyar kormánynál, akkor eddig nem érvényesíthető adók – közműadó, tranzakciós díj, energetikai különadó – átháríthatók lesznek. A jobbikos politikus azt kérte, hogy a kormány számoljon be, mindez megfelel-e a valóságnak, s arról is, hogy hol tartanak a kötelezettségszegési eljárások. 

Az Együtt szerint semmi nem támasztotta alá a rezsicsökkentést, egy uniós kötelezettségszegési eljárás pedig rámutathat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök becsapta az embereket. Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindig gyanúsnak tartotta azt az óriási rezsicsökkentési programot, amit a Fidesz megvalósított, semmi nem támasztotta alá, hogy a kormány olcsó energiaárakat ajánljon fel a lakosságnak. Értékelése szerint a Fidesznek szembe kell néznie a valósággal, és azzal, hogy szembement az uniós irányelvekkel.

A két politikust kérdezték Tóbiás József európai szocialisták hétvégi kongresszusán adott beszédéről is, ahol Tóbiás pártja kormányváltó képességét hangoztatta, ami egyben azt is jelenti, hogy 2018-ban az MSZP egyedül kíván elindulni a választásokon. Apáti az MSZP kormányváltó képességét csak „radikális kamuzásnak” minősítette és azt javasolta a szocialisták elnökének, hogy tanulmányozza a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint – mondta – a baloldali kispártok támogatása együtt nem éri el a Jobbikét. Szelényi Zsuzsanna azt felelte: nem gondolja, hogy az „MSZP a mai állapotában sikerre tudná vinni” a kormányváltást, ezt csak nagyon hiteles politikával lehet majd megtenni, és nem hiszi, hogy ezt ma Magyarországon az MSZP testesíti meg.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. június 15. 17:42
Jobbik-együtt menjenek ki euba tárgyaljanak velük hogy a rezsi csökkentés miatt ne támadjon rá a kormányra.Erre már a ballibsik nem hajlandók .
áfonya
2015. június 15. 17:39
Mit ugat együtt a jobbik úgy rikácsol mintha nem tudná hogy a kormány a rezsi csökkentést védi közben az eu indított eljárást a kormány ellen eljárást a rezsi csökkentés ellen ,erről hallgatnak .Eu rá támadt a kormányra rezsi csökkentés miatt ,valóban az eu kéne vádolni .
brekker
2015. június 15. 17:34
A "rezsicsökkentés" egy egyszeri lépés volt, ami nagyjából egyensúlyba hozta a folyton emelkedő lakossági gázárakat a folyton csökkenő tőzsdei árakkal. Aki ennek ellentmond, attól szerényen megkérdezném. hogy hová tűnt korábban a különbözet.
brekker
2015. június 15. 16:58
"rámutat"... Van aki komolyan veszi a Jobbik-LMP szövetséget azokon kívül akik számára létkérdés valamiért, hogy leváltsák az Orbán rezsimet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!