VG: Kirúgják a közalkalmazottat, aztán visszaveszik közmunkásként

2015. május 14. 15:48

Meredeken nő a Kliknél a közfoglalkoztatottak száma: már Balog Zoltán miniszter is vizsgálatot helyezett kilátásba, mivel úgy tűnik, sokakat azért rúgnak ki, hogy aztán visszavegyék őket közmunkásként, sokkal kevesebb pénzért – írja a Világgazdaság Online.

2015. május 14. 15:48

Létező gyakorlat, például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál, hogy azért rúgnak ki közalkalmazottakat, hogy aztán közmunkásként alacsonyabb bérért visszavegyék őket dolgozni – írja a Világgazdaság Online. Ezt az LMP-s Szél Bernadett és a PM-es Szabó Tímea is jelezte Balog Zoltán Emmi-miniszternek, aki megígérte: kivizsgálja az ügyet. Akliknél négy hónap alatt 86 százalékkal emelkedett a közmunkában dolgozók aránya.

A közfoglalkoztatás terén a listát a Nemzeti Művelődési Intézet vezeti, ahol a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban több mint ötezer közmunkás dolgozik, döntően érettségivel rendelkező regisztrált álláskeresők. A Klik áll a második helyen, ahol a foglalkoztatott közalkalmazottak száma csökken, míg a közmunkásoké nő. Itt főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, illetve pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak közfoglalkoztatottként.

A különböző állami szervek és az önkormányzatoknak jól járnak a közmunkások alkalmazásával: a közmunkásbérek még mindig csak a minimálbérek 75–85 százalékát érik csak el, ráadásul a közfoglalkoztatók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe – írja a lap. Az alapjogok biztosa egy korábbi esetben megállapította: a közfoglalkoztatás céljával ellentétes, ha azt álláshelyek kiváltására használják.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. május 15. 11:39
Itt hőbörgött nemrég valamelyik fideszes barom, hogy a közmunkásokat nem szabad hozzászámolni a munkanélküliekhez. Hát így tényleg nem. Egyébként a közmunkás: a mi adónkból pénzelt munkanélküli. És ahelyett, hogy munkát tudna keresni, teljesen haszontalan naplopást kénytelen művelni, úgyhogy onnan nincs vissza. Leszünk mi még 9millió szegény és az összeszerelőüzemek országa. Az oktatást máris sikerült elkúrni, de nagyon. A fidesz-maffia kártékonyabb, mint Rákosi.
TAVIROZSA
2015. május 15. 09:57
Ha ez igaz, akkor ez visszaélés a közmunka, amúgy vállalható intézményével ! Várjuk a vizsgálatot és annak nyilvánosságra hozását !
Akitlosz
2015. május 14. 17:03
"Az alapjogok biztosa egy korábbi esetben megállapította: a közfoglalkoztatás céljával ellentétes, ha azt álláshelyek kiváltására használják." Csak nem bizonyos, hogy a közfoglalkoztatás valódi célja az, amit nyilvánosan leírnak. Gy. k. lehet, hogy éppen az a közfoglalkoztatás célja, hogy lenyomhassák a béreket, csökkenthessék a bérköltséget. A gyakorlatot, a valóságot kell nézni, nem a szép propagandaszólamokat. A minimálbér is kevés, nem elegendő a megélhetésre. A közmunkásbér csak végképpen a nyomorba taszításra való.
dávid
2015. május 14. 17:02
Jé, pár éve hollandoknál a postásokkal játszották meg hasonlóan. Alkalmazottak voltak, kirúgták őket, aztán aki kevesebbért visszajött vállalkozóként(!) az jöhetett, persze már a korrekt szociális ellátás és háló nélkül. És ettől függetlenül ha a fenti igaz, akkor bizony a vezetőknek a jó kurva anyjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!