Költségvetés: nem csak adót csökkent, kiadást is növel a kormány jövőre

2015. május 13. 14:45

Benyújtották a parlamentnek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot; a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Szja-csökkentés és a sertésáfa csökkentése mellett jelentős kiadásnövelést is végrehajt a kormány: több jut például nyugdíjra, oktatásra és az életpályamodellekre.

2015. május 13. 14:45

Varga Mihály szerint az adócsökkentés a tervezhetőség és a fejlődés költségvetése lesz a 2016-os büdzsé. A miniszter a dokumentumot egyben a polgári Magyarország megteremtésének legfontosabb tartópillérének nevezte.

A miniszter kiemelte: az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az adóintézkedéseknek köszönhetően összesen 170 milliárd forint marad a családok, háztartások kasszájában, akik az adócsökkentés legnagyobb nyertesei lesznek. 2016-ban is a család az első, a cél, hogy minél több pénz maradjon náluk, a családok átlagjövedelme nőjön - mondta a miniszter.

A 444 és az Index tudósítása szerint ezek mellett a kiadásokat is növeli az állam. Több jut majd állami béremelésekre, életpályamodellekre, nyugdíjra, közmunkára, gyermekétkeztetésre és egészségügyre, illetve kultúrára, sportra és oktatásra. Minderre a pénz növekedésből és alacsonyabb kamatkiadásokból jöhet össze. Jelentősen csökkennek az államadósság kamatai. Jövőre 2,5 százalékos növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal és 1,6 százalékos inflációval és 308 forintos euróárfolyammal számolnak.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. május 14. 06:09
2010-ben is ezt hazudta a felcsúti bandája, aztán lett belőle 40-50 új és megemelt adó. Az állam tartozása meg soha nem látott ütemben növekedett, ahogy a korrupció és az ellopott közpénzek is. Amíg a posztbolsevik FIDESZ(DSZ)-MSZP és ezek származékai vannak hatalmon semmi javulásra ne számítson senki!
Akitlosz
2015. május 14. 00:30
Szóval adócsökkentésből növelik a kiadásokat? Meglehetősen unortodox. Jó vége nem lesz.
=nessuno=
2015. május 13. 20:30
A valóság nem zavar senkit. Nyugdíjemelés..:D
Tintamin
2015. május 13. 20:13
Osztogatás, stadionok, haverok, paks. Ennyit tudnak, sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!