Bíróság: Törvénytelen volt a magyar himnusz miatt kiszabott bírság

2015. április 03. 12:59

A sepsiszentgyörgyi bíróság ítélete alapján alapján a Magyar Polgári Pártnak nem kell kifizetnie a decemberben kirótt bírságot, amit az akkori prefektus a magyar himnusz éneklése miatt szabott ki. A bírságolás alapjául szolgáló kormányhatározatot nem találta törvénytelennek a bíróság.

2015. április 03. 12:59

Érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi bíróság pénteki ítéletében azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezete ellen.

A bíróság a honlapján közölt ítéletben megállapította, hogy a prefektus törvénytelenül bírságolta meg a Magyar Polgári Pártot, és mentesítette azt az ötezer lejes (350 ezer forint) bírság kifizetésétől. Elutasította ugyanakkor az MPP kérését, hogy megállapítsa a kormányhatározatban rögzített azon előírás törvénytelenségét, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta.

Az MPP-t 2014. december 2-án bírságolta meg Marius Popica, Kovászna megye – azóta leváltott – prefektusa amiatt, hogy az MPP által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. A prefektus egy 2001-ben elfogadott kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalosságainak a látogatásai alkalmával szabad énekelni Románia területén.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek elmondta, kíváncsian várja az ítélet indoklását, mert az ítélet – bíróság által közzétett – rövid változatából nem derül ki, hogy formai vagy tartalmi érvek alapján érvénytelenítették a bírságolási jegyzőkönyvet. „Ha formai okokra hivatkoznak, az ítélet nem jelenti azt, hogy Romániában büntetlenül lehet énekelni a magyar himnuszt” – tette hozzá.

A pártelnök elmondta, továbbra is arra törekszenek, hogy romániai bíróság állapítsa meg: alkotmányellenes az a kormányhatározat, amelyre hivatkozva a prefektus a bírságot kirótta. „Elképzelhetetlen, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megbírságolható legyen, aki egy másik tagállam himnuszát elénekeli” - jelentette ki a politikus. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2015. április 03. 14:16
''Az MPP-t 2014. december 2-án bírságolta meg Marius Popica, Kovászna megye – azóta leváltott – prefektusa amiatt, hogy az MPP által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. '' Mit keres Kovászna megye prefektusának székében ez a mocskos oláh ? Milyen jogon tesznek oda egy magyargyűlölőt ? Rohadjanak meg akik oda tették.
yanoo
2015. április 03. 14:14
Ott a magyar himnusz éneklése bűncselekmény, nálunk a fehér ing fekete mellénnyel.Tipikus kelet-európai mentalitás.
packó_
2015. április 03. 14:07
Hülyeség azzal érvelni, hogy egyik tagállamban lehet énekelni egy másik EU-s tagállam himnuszát. Az érv: Erdélyben lehet énekelni a magyar himnuszt. Nagyon elszemtelenedtek az oláhok!
3M..
2015. április 03. 14:02
11 éve az EU-ban és még mindig itt tartunk? Az EU nem érték közösség. Ki kell lépni. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!