TTIP: az Európai Bizottságtól kér adatokat az LMP

2015. március 20. 11:27

Közérdekű adatigényléssel fordul az LMP-s Schmuck Erzsébet az Európai Bizottsághoz, hogy információkat kapjon az EU és az USA közötti, „zárt ajtók mögött” készülő szabadkereskedelmi egyezményéről.

2015. március 20. 11:27

Az LMP minden lehetséges módon megpróbál információkat gyűjteni az Egyesült Államok és az Európai Unió „zárt ajtók mögött” készülő szabadkereskedelmi egyezményéről (TTIP), ezért országgyűlési képviselőjük állampolgárként fordul közérdekű adatigényléssel az Európai Bizottsághoz.

Schmuck Erzsébet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a gazdag országokat még gazdagabbá, a szegényeket azonban még szegényebbé tevő megállapodásról a civilek és a közvélemény alig jut információhoz, holott az szerinte támadás a nemzetállamok és a demokrácia ellen. 

A politikus a többi közt arra vár választ: az egyezménybe beépítik-e az ideiglenes hatályba léptetés lehetőségét, amely akár három évre akkor is kötelezővé tenné egy tagállam számára annak alkalmazását, ha nemzeti parlamentje azt elutasította. 

Schmuck Erzsébet rákérdez arra is: része lesz-e az egyezménynek az általa offshore bíróságnak nevezett vitarendezési mechanizmus, amely ellen már Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is tiltakozik, és amely a tagállamoknál erősebb jogosítványt biztosítana a multinacionális vállalatoknak. A képviselő kíváncsi arra is, Európa szigorít majd a pénzügyi szabályozásán vagy az Egyesült Államok lazít a sajátján, miután a két kontinensen jelenleg eltérő előírásokat alkalmaznak ezen a területen. 

Schmuck Erzsébet azon biztosítékokat is látni kívánja, amelyek lehetővé teszik Magyarország GMO-mentességének megőrzését. Beszámolt arról is: Európa szerte már több mint 1,5 millióan, köztük négyszáz civil szervezet és politikai erő írta alá az egyezmény elleni tiltakozást. 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. március 20. 15:44
Azt furcsállom, hogy ezt az oldalt egyetlenegy civil szervezet sem támogatja. Miért? https://stop-ttip.org/
kjkj945
2015. március 20. 14:17
Lumpok forduljatok a kneszethez, Ott biztos tudják.
drkovax
2015. március 20. 14:01
Most majd megtanulja az LMP, hogy itthon mennyivel nagyobb átláthatóság van mint Brüsszelben. Persze, kapni fog valamit, csak abban pont az nem lesz benne amit kérdez ...
Ultima Ratio
2015. március 20. 12:10
Jaj jaj, rettegjetek, jön a gonosz GMO, jaj jaj Hippi barmok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!