Oroszország korlátozta a magyar baromfiimportot

2015. március 04. 17:09

A Békés megyében megjelent madárinfluenza miatt ideiglenesen korlátozta Oroszország a 70 foknál alacsonyabb hőmérsékleten hőkezelt baromfihús és baromfitermékek importját Magyarországról. A tiltás a szárnyas etetésre használt takarmányokra és takarmánykiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is vonatkozik.

2015. március 04. 17:09

Oroszország ideiglenesen megtiltotta a 70 foknál alacsonyabb hőmérsékleten hőkezelt baromfihús és baromfitermékek importját Magyarország egész területéről szerdán. Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor az intézkedést azzal indokolta, hogy február második felében madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Békés megyei baromfitelepen – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A szerdától érvényes importtilalom a szárnyas etetésre használt takarmányokra és takarmánykiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is vonatkozik. A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a növényi eredetű takarmányokra és takarmánykiegészítőkre.

Az orosz korlátozó intézkedés néhány ezer tonna magyar baromfiterméket érinthet – közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette: főként vízi szárnyasokról – kacsáról, libáról – és pulykáról lehet szó, ami a Gallicoop cégcsoport és a Hungerit Zrt. termékeire vonatkozhat.

A madárinfluenza vírus jelenlétét február végén mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre Oroszország augusztus 7-én megtiltotta számos élelmiszer importját az Európai Unió országaiból. Emellett Oroszország 2014 óta tiltja az élősertés és feldolgozott termékeik importját az Európai Unióból az afrikai sertéspestis miatt is.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. március 05. 00:33
A szemetek! Jogos válaszintézkedésként Magyarország is korlátozza az a 70 C foknál alacsonyabb hőmérsékletű orosz földgáz importját! Hadd fulladjanak meg a saját gázukban! Mi meg addig is eszünk hideg csirkét. A hidegben.
kuwiq
2015. március 04. 20:46
még szerencse, hogy közben keresik annak a lehetőségét, hogy feloldják a korlátozásokat velünk szemben ezt az orosz alapú paksi bővítést qrva gyorsan el kéne felejteni, két nap nem kell hozzá, hogy az ellenkezőjét csinálják annak, amit megígértek
*ufó*
2015. március 04. 17:52
De azért még egy kis lépfenés marhahúsival kedveskedhetnénk orosz barátainknak. A Fideszben hagyományosan szeretik a lépfenés húsit. A képviselő szerint Fazekas Sándornak számot kellene adnia arról, hogy milyen kapcsolatban áll azzal a céggel, amelynek a telephelyén a sajtóinformációk szerint a lépfenefertőzést okozó szarvasmarha-zugvágás történt. A közlemény utal arra, hogy a 2014-es választási kampány alatt a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó másik kft-nél a cég meghívására állami támogatás mellett megvalósult projektet adott át. Ennek a beruházásnak az alapkövét szintén ő tette le még az előző év szeptemberében. Lukács László György úgy véli: amennyiben Fazekas Sándor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért csak a súlyos fertőzéseket követő sokadik napon reagált a lépfenével kapcsolatos értesülésekre, felmerül a gyanú, hogy a miniszter reakcióját befolyásolta a tulajdonosokhoz fűződő politikai jellegű kapcsolata. http://mandiner.hu/cikk/20140705_lepfenefertozes_mar_otven_embert_kezelnek
*ufó*
2015. március 04. 17:23
Kacsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!