A Fidesz-KDNP támogatja az Iszlám Állam elleni szerepvállalást

2015. március 16. 16:22

Rogán Antal szerint a nyugati koalícióban való részvétel nem jár különösebben nagyobb kockázattal Magyarországnak.

2015. március 16. 16:22

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja egyetért azzal, hogy Magyarország katonákat küldjön az iraki Kurdisztán területén lévő Erbílbe az Iszlám Állam elleni fellépésre alakult nyugati koalíció támogatására – közölte Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarország „nem támadó, hanem védekező funkcióra” küldene katonákat – fogalmazott a politikus, közölve: a magyar katonák az Erbílbe érkező német és olasz kiképző tisztek, valamint az ott dolgozó és élő magyarok védelmét látnák el. Katonáink csak az említettek elleni támadás esetén vennének részt „tevőleges katonai cselekményekben” – tette hozzá. Rogán Antal kérte egyúttal az ellenzéki frakciókat, fontolják meg a magyar katonai részvétel támogatását, ahhoz ugyanis kétharmados többségre van szükség az Országgyűlésben, ami a Fidesz-KDNP-nek nincs meg.

Kérdésre hozzáfűzte, örül annak, hogy vannak olyan független képviselők, akik megszavaznák a magyar katonai részvételt, de „biztosra menni úgy lehet, ha ellenzéki frakciók között is van támogató”. „Most az is eldől (...), hogy a nyugati koalíció melletti elkötelezettsége kinek milyen” – jegyezte meg, külön nevesítve az MSZP-t, amely – mondta – sokszor hangsúlyozza Magyarország nyugati orientációjának fontosságát. „Itt az alkalom, hogy (...) erről a parlamentben a szavazatukkal is bizonyosságot tegyenek” – fogalmazott a fideszes politikus.

Tájékoztatása szerint a hét közepén ülésezni fog a parlament nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi bizottsága, ahol a kormány konkrét javaslatokat ismertet majd. Az országgyűlési döntés április közepére várható. A frakcióvezető hangsúlyozta: az Iszlám Állammal szembeni nyugati koalíció a terrorizmus és a barbárság elleni fellépésre alakult meg. Rogán Antal szerint a nyugati koalícióban való részvétel nem jár különösebben nagyobb kockázattal Magyarországnak.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. március 17. 13:33
A paksi téma titkosítása, emberek megkérdezése beleegyezése nélküli erőltetése, vasárnapi boltbezárások, iszlám állam ellenn katonák küldése, után még pár ilyen intézkedés és a fidesznek meglesz a biztos második hely a következő választásokon.
vigyor
2015. március 17. 09:41
Hát nemtom, jó lenne tudni mennyi magyar él ott, és túl azon, hogy nekik biztos nem mindegy, hogy magyarok vagy mások védik őket, jó lenne tudni, hogy ők szükségesnek érzik-e. Abban egész biztos vagyok, hogy az IS ellen valamit tennie kell a világnak, hogy konkrétan nekünk milyen szerepet kell ebben betölteni, abban már nem annyira vagyok biztos.
f.judit
2015. március 17. 09:34
Nosza!Mehetnek.
Drágha Márió
2015. március 16. 23:40
A MOL a magyar General Motors:ha a MOL-nak jól megy,akkor Magyarországnak is jól megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!