A közösségekről

2015. február 11. 10:21

Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az elmúlt évtizedek sem hazai pályán (szocializmus), sem nemzetközi színtéren (globalizmus) nem voltak kedvezőek a közösségépítés és erősítés szempontjából.

2015. február 11. 10:21
Páva Zsolt

Igazán sikeres közösség ott tud kialakulni, ahol magasabb és általánosabb célok lebegnek a helyben élők szeme előtt. Célok kitűzése és a cél elérésének a vágya nélkül sem az egyén, sem a közösség nem tud normálisan működni. A helyi közösségek számára tehát a világos és a többség által elfogadott, jobb esetben támogatott célok meghatározása az, amely az összetartozást erősíti. Minél inkább egyértelmű a cél meghatározása és minél inkább egyértelmű a céllal való azonosulás, a kohézió ereje ezzel egyenes arányban fog nőni.

Idén ötödik éve, hogy Pécs egy évig Európa Kulturális Fővárosa volt. Azt, hogy ki és hogyan élte meg pécsiként vagy nem pécsiként ezt az alkalmat, abban most nem mélyednék el. Viszont tényként kell kezelni azt, hogy az identitás, illetve a közösségi erő tekintetében a lehetőség, hogy ezt a címet viselhettük, a mai napig kiemelkedő hatással van a pécsiekre.

Részben a halványuló emlékek miatt és a mostani idő kihívásai miatt is szükség van új célokra és megújuló közösségekre. Épp ezért január 30-án a »Pécs 2020« fejlesztési program meghirdetésére került sor. Bízom benne, hogy sokan tudnak majd bekapcsolódni Pécs városának a jövőjét érintő két hónapos egyeztetési folyamatba.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. február 11. 11:22
Jeles írónk, Czakó Gábor írta a minap http://magyarhirlap.hu/cikk/15..: "... a nép szellemileg, azaz lényegében vallásából, nyelvében és családjaiban él." Én hozzátenném, hogy fizikailag pedig a saját földjén (merthogy emberi közösség nem képzelhető el a biológiai létét biztosító földje nélkül), örök léptéke pedig az önálló életre minden körülmények között (olaj, vegyszer, béke híján is!) képes, paraszti életvitelű gazdacsaládok alkotta falu. A valódi falu pedig nem napjaink falunak csúfolt lakó-, nyaraló-, vagy szegény-, sőt! nyomortelepe, még kevésbé "jogi személy agráripari üzeme"! Orbán Viktor m.e. urat is idézem - még ellenzékből: "A kormányzásnak mindig az a lényege, hogy az embereket valahogy függő helyzetbe kell hozni. A maga ura embereket, a kormányzás nem szereti. Abban bízik, aki függ tőle. Akinek segélyt ad, aki csak akkor boldogul, ha ő erre engedélyt ad, az állami bürokrácia útvesztőin keresztül megszűrheti, hogy ki mire jut, mit akar tenni." Lányi Andrást is idézem: "A nemzet csak közösségek közössége lehet, ha pedig nem az, akkor az állam kényszeredett és gyanakvó alattvalóinak alaktalan tömege lesz." Sajnos, itt tartunk most. Se magyar falu, se annak közössége, se nemzet...
marko11
2015. február 11. 11:08
Pécs az ország egyik legszebb városa, komoly kulturális hagyományokkal. Az Európa Kulturális Fővárosa project erősen felejthető (szoci) produkció volt. Filmfesztivál sincs már. Egyedül a POSZT, az országos színházi találkozó hoz évente egyszer némi életet a városba. Jut eszembe: a néhány éve felépült pécsi bevásárló központ (Árkád) pedig teljesen tönkre vágta a gyönyörű belváros egykori nyüzsgését. Az utolsó nagy szenzáció, az egész várost megmozgató szenzáció a World Folkloriada volt 2004-ben. http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=13555 A Kodály Központ világszínvonalú koncert-terme alig kínál programot, pláne nem világszínvonalút. Mint még az elején. A gyönyörűen felújított Zsolnay-negyed is nehezen indul be.
alex.leopardi
2015. február 11. 10:47
jav.engem eleve lerománoztatok noha ükapám országgyűlési képviselő volt
alex.leopardi
2015. február 11. 10:46
nem én kezdtem hanem a ballibsik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!