Nem takarékoskodnak nyugdíjas korukra a magyarok

2015. február 26. 17:30

A magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez. Ennek ellenére több mint 60 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és nem is tervezi annak felhalmozását az OTP felmérése szerint. Csak 18 százalék gondolja úgy, hogy elég lesz az állami nyugdíj, ezzel együtt csak 12 százaléknak van nyugdíjcélú megtakarítása.

2015. február 26. 17:30

A magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez, ennek ellenére több mint 60 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és nem is tervezi annak felhalmozását – közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár csütörtökön az MTI-vel.

Az OTP Bank, OTP Öngondoskodási Index néven, 2011 óta minden fél évben országos reprezentatív kutatást végez 1500 fős mintán. A kutatásban a 18 és 70 év közötti, banki kapcsolattal rendelkező lakosok vesznek részt. 

A mostani felmérés kimutatta, a lakosság mindössze 18 százaléka gondolja, hogy az öregkori megélhetéséhez elegendő lesz az állami nyugdíj. Alig több mint a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor lesz elegendő szolgálati éve ahhoz, hogy nyugdíjba tudjon menni. 

A megkérdezetteknek mindössze 12 százaléka rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, de további 20 százalék tervezi, hogy a közeljövőben gondoskodik időskori jólétéről.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. február 27. 10:59
Amit még el kellett volna mondanom: Korunk szegénysége a családok szétveréséből eredeztethető. Több generációs családokban egészen mást jelent a takarékosság, mint a most normálnak számítókban. A több generáció ezernyi dologból kíván sokkal kevesebbet, mint amikor mindent magának kell megoldania az embernek. Lakás, autó, mosógép, előfizetések, a kapkodás, hogy mindenhová oda érjek, a gyerekekkel való törődés és még sorolhatnám. Aki valóban komolyan gondolja az életet, annak bizony ennek feltételeit kell megteremtenie, több generációnak alkalmas lakhatással. Ebbe az életformába nem fér bele, amikor bemutatom a legújabb páromat, hogy nagyon ne jegyezzétek meg a nevét, nem érdemes... Ez az életforma kizárólag stabil értékrenddel és elkötelezettséggel bíró embereknek ajánlott, de úgy hihetetlenül hatékony gazdasági egységet képez. A cigók ilyen nagycsaládokban dekkolják végig, amiben mások szó szerint szenvednek és csak a kilátástalanságot látják.
Wazze
2015. február 27. 05:23
Miből?! A zsidó, a cigány, a rendőr, a bank és a kormány is folyamatosan a normális, dolgozó embert rabolja, fosztja ki! Ha elveszik tőlünk a pénzt, mi a faszt takarítson meg?! A nyomort, b+?!
sehogymá
2015. február 27. 03:24
ourfiniteworld.com
Pál Pusztai
2015. február 26. 22:05
Ha a munkád után csak annyi bért kapsz amiből csak a rezsidet és élelmet tudsz venni ez azt jelenti,hogy rabszolga vagy. Mahatna Gandi Az országban 2-3 millió olyan ember él aki megfelel ezeknek a kitételeknek. Akkor ezek hagy takarékoskodjanak ha örülnek ha elég a pénzük a következő fizuig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!