Kocsis: Rosszindulatú adatigénylők terhelik az önkormányzatot

2015. január 26. 16:38

Hosszasan és kissé sértetten reagált Kocsis Máté polgármester a PM egyik önkormányzati képviselőjének az önkormányzati közérdekű adatok átláthatóságának fokozását célzó javaslatára.

2015. január 26. 16:38

Az átláthatóság tényleges növelése mellett érvelt Erőss Gábor, a VIII. kerületi önkormányzati képviselő a közgyűlés január 22-i ülésén. Elképzelése szerint a nem jogász végzettségű átlagpolgárok számára is egyszerűen, online felületen elérhetővé kellene tenni a közérdekű adatokat, többek között az aktuális vagyonnyilatkozatokat is.

Az ülésről készült videó fenti részletében nagyrészt Kocsis Máté polgármester válasza hallható. Először arra tért ki, hogy a koncepciót nyilvánvalóan az Átlátszó és a K-Monitor dolgozta ki, amelyek valójában nem független szervezetek, tagjai „közönséges megélhetési politikai aktivisták”, finanszírozásuk átláthatatlan. Azt is felrótta nekik, hogy a 2002-től kezdődő időszak korrupciós ügyeket nem vizsgálták.

Az elhangzottakra az Átlátszó részéről reagáló Halász Áron egyfelől gazdálkodásuk nyilvánosságra hozott adataira hívta fel a figyelmet, másfelől arra, hogy a polgármester által említett időszakban szerkesztőségük egyik fele gimnazista volt, a másik fele viszont baloldali visszaélésekkel foglalkozott.

Kocsis a folytatásban arról beszélt, hogy az önkormányzat átláthatóan működik, kérésre minden közérdekű adatot kiadtak. Az évenként aktualizált vagyonnyilatkozatok ötletét bugyutaságnak nevezte. 

Az adatigénylésről azt is elmondta, hogy ezek egy része a hivatalok leterhelését célozza, a világgal szembeni gyűlölet okozta rosszindulatból, a többit a lustaság és a kíváncsiság motiválja. Az átláthatósági tervezetekkel akkor fognak érdemben foglalkozni, ha nem rossz szándékból erednek, hanem szakmai álláspontot képviselnek.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. január 26. 22:58
Kovácsnak igaza van és nagyon kiegyensúlyozott a Mandiner viszont hitelét veszti, amikor az Átlátszó-Kmonitor-Libások szekerét tolja (persze csak haveri alapon)...
Tintamin
2015. január 26. 22:34
LOPNI-LOPNI-LOPNI!!! Ez megy, Máté, fiam, de ha valaki kérdez, akkor hiszti van. Pofa be, sittre be!
Autofocus
2015. január 26. 22:20
Kocsisnak ezúttal teljesen igaza van.
Fici7
2015. január 26. 21:25
"Rosszindulatú adatigénylő". Mi volt amikor a Fidesz ellenzékből 1000 kérdést tett fel a kormánynak, karácsony előtt. Január elején verték a tamtamot hogy mikor kapják meg a válaszokat, nem érdekelte őket az ünnepek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!