Régiós együttműködés a klímavédelemben

2014. december 15. 15:41

Szabó László, a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont vezető kutatója egy hétfői konferencián a paksi bővítést elemezve hangsúlyozta, hogy a tervezett új erőmű megtérülését a széndioxid-kvóta magasabb árai pozitívan befolyásolják.

2014. december 15. 15:41

Az uniós finanszírozású, 1,5 millió eurós Alacsony szén-dioxid-kibocsátású Dél-Kelet-Európa (LOCSEE) projekt az év végével lezárul, a hétfői záróeseményen a magyar szakértők beszámolót hallgattak meg arról a tanulmányról, amely az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentésének gazdasági hatásait elemezte a paksi bővítés tükrében, továbbá tájékoztató hangzott el a limai éghajlati csúcsról is.

 
A hétfői, budapesti rendezvényt követő sajtótájékoztatón Bálint Judit projektmenedzser, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) munkatársa elmondta, a projektben 10 ország vett részt – köztük Albánia és több jugoszláv utódállam – azzal a céllal, hogy a klímavédelmi uniós szabályok átvételének intézményrendszerét kidolgozzák.
 
Szabó László, a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont (REKK) vezető kutatója arról beszélt, hogy a projekt keretében négy – Magyarországot érintő – szakpolitikai elemzés készült. Ezek közé tartozik a paksi bővítés megtérülésének vizsgálata a klímapolitikai célkitűzések tükrében, az emissziókereskedelem alakulása 2020 után, illetve hogy miképpen alakul a lakosság és a közlekedés üvegházhatású gáz kibocsátása. Ez utóbbiakat nehéz megbecsülni, de széles skálán mozog az értékesíthető szén-dioxid-kvótából származó, szintén becsült bevétel is. Az előrejelzés évi 400-800 millió euró, azaz 150 milliárd forintos bevételt valószínűsít – tette hozzá Szabó László.
 
A vezető kutató a paksi bővítést elemezve hangsúlyozta, hogy a tervezett új erőmű megtérülését a széndioxid-kvóta magasabb árai pozitívan befolyásolják. A megújuló energiákról szólva pedig azt mondta, hogy az ország által 2020-ig vállalt, ilyen forrásból származó villamosenergia-termelés 60 százalékának eléréséhez is további 400-600 megawatt termelő kapacitást kell megépíteni.
 
A Limában pénteken befejeződött éghajlatváltozási konferenciáról Feiler József, a REC főosztályvezetője számolt be. Az új keretmegállapodás szövegét – több helyen több opcióval, de – elfogadta a részt vevő 195 ország. A végleges szöveg elfogadása jövő decemberben várható, és ha ez sikeres lesz, akkor az állam- és kormányfők aláírását követően meghatározza a 2020 és 2050 közötti klímavédelmet. A megállapodás része a kibocsátás csökkentése, az éghajlatváltozás várható alakulása, valamint a pénzügyi átláthatóság.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 15. 18:55
Én örülök neki, hogy ilyen sikeresek a tárgyalások, de: ha valaki összehasonlítja például a Pilisben lévő falvak mai képét (fűtési szezonban) a 15-20 évvel ezelőttivel, az meg fog döbbenni. Akkor a helységek télen is láthatóak voltak. Manapság, amiatt, hogy a gázzal való fűtést ma már szinte senki sem engedheti meg magának, aki tehette visszaállt szilárd tüzelésre. Füstben állnak a falvak, lassan levegőt sem lehet már venni egy olyan területen, ami régebben az Ország tüdeje volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!