Semjén Zsolt az egyiptomi miniszterelnökkel tárgyalt

2014. november 26. 17:51

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyiptomi kormányfővel és magas rangú vallási vezetőkkel tárgyalt Kairóban szerdán. II. Tavádrosz kopt pápával folytatott tárgyalása alatt Semjén Zsolt aggodalmát fejezte ki a keleti keresztények helyzete miatt. Ibráhim Mahlab kormányfővel Semjén Zsolt egyebek mellett a vasúti együttműködésről beszélt.

2014. november 26. 17:51

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyiptomi kormányfővel és magas rangú vallási vezetőkkel tárgyalt Kairóban szerdán.

 
A nemzetpolitikáért felelős miniszter találkozott Ahmed et-Tajjebbel, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem nagyimámjával. Megbeszélésük során mindketten hangsúlyozták a vallások közötti párbeszéd fontosságát. 
 
Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, nagyra értékelte Tajjeb kijelentését, miszerint „egy igaz muzulmánnak ugyanúgy védenie kell egy templomot, mint egy mecsetet, ha a keresztény imaházat támadás fenyegeti”.
 
Az egyiptomi keresztény kisebbség vallási vezetőjével, II. Tavádrosz kopt pápával folytatott tárgyalása alatt Semjén Zsolt aggodalmát fejezte ki a keleti keresztények helyzete miatt, hiszen, mint mondta, ők az úgynevezett arab tavasz legnagyobb vesztesei. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzetközi szinten kiállt az üldözött keresztények mellett.
 
A találkozás során Semjén Zsolt felidézte a pápa elődjének, III. Senudának 2011-es magyarországi útját, majd magyarországi látogatásra hívta meg II. Tavádroszt.
 
Ibráhim Mahlab kormányfővel Semjén Zsolt egyebek mellett a vasúti együttműködésről beszélt. A találkozó után a miniszter úgy fogalmazott: közel járnak a tárgyalások sikeres lezárásához, ami 25 Egyiptomnak szánt motorvonat, továbbá 700 vasúti személykocsi magyarországi legyártását jelenti. A „Magyarország számára rendkívül fontos megállapodás” létrejöttéhez Semjén Zsolt az egyiptomi kormányfő segítségét kérte.
 
A miniszterelnök-helyettes ezen kívül Mahlabbal közösen előkészítette Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő 2015 tavaszára tervezett magyarországi látogatását. Az egyiptomi elnököt a magyar kormány már idén júniusban, közvetlenül elnöki tisztségbe lépése után hivatalosan Magyarországra invitálta.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 26. 21:27
Nabakker, legutóbb is forradalom lett belőle.... Ez a félkegyelmű amúgy mi a tökömet keres egyáltalán a kormányban meg a közéletben? Ekkora senkiházikat is csak a fideszrezsim tud kitermelni.
Gépész53
2014. november 26. 20:55
Azért az egyiptomi miniszterelnök helyében nem aludnék nyugodtan.... Amikor utoljára ott járt magas rangú magyar, két héten belül kitört a balhé.
Mich
2014. november 26. 19:11
Mosolygok... Nem a kopt pápának kellet volna kifejezni aggodalmát "a keleti keresztények helyzete miatt", hanem a miniszterelnöknek... bár ő is tudja...
Akitlosz
2014. november 26. 18:36
Azért utazott oda, hogy aggodalmát fejezze ki? Azt itthon is meg tudta volna tenni. Drága aggódás ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!