Németh még mindig Goodfriendet hallgatná meg

2014. november 10. 14:58

Vita a nemzetbiztonsági bizottságban: Szél Bernadett a minisztereket, Németh Szilárd André Goodfriend amerikai ügyvivőt hallgatná meg zárt ülésen az amerikai kitiltási ügyről. Molnár Zsolt viszont nem hallgatná meg az ügyvivőt. Molnár és Szél szerint nem tiszta, ki mikor szerzett értesülést a kitiltásról.

2014. november 10. 14:58

Nincs egyetértés az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában arról, hogy kiknek kellene megjelenniük az Egyesült Államok által magyar állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási tilalom ügyében. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a hétfői zárt ülés után azt mondta: továbbra is André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét szeretné meghívni a bizottságba. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke ezzel nem ért egyet, ezért az ügyvivő meghívását az alelnök intézi. Szél Bernadett (LMP) pedig továbbra is miniszterektől kérne tájékoztatást.

Németh Szilárd azt mondta: az amerikai ügyvivő korábban többször hangsúlyozta: olyan adatok birtokában van, amelyeket nem szeretne nyilvánosságra hozni, nem akar személyiségi jogot sérteni ezért is javasolták a zárt ülést. Az alelnök hozzátette: a külügyi bizottság, az Országgyűlés Külügyi Hivatala, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét is kérni fogja, hogy segítsék az ügyvivő meghívását. Továbbra is úgy gondolja, hogy a bizottságnak André Goodfriendet a bizottságnak meg kell hallgatnia, mert nála vannak azok az „általa tényeknek, dokumentálható adatoknak mondott bizonyítékok, amivel alá tudja támasztani a beutazási tilalom elrendelését”.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülésén a kormány részéről L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára vettek részt.

Szél Bernadett az ülés után csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy kezdeményezésével ellentétben nem miniszterek, csak államtitkárok jelentek meg az ülésen. Egyúttal bejelentette: Schiffer Andrással, az LMP elnökével közösen, hétfőn egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, amelynek értelmében kormánytagok, állami és központi államigazgatási szervek vezetőinek illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi és jelenlegi tagjainak meghallgatását már a bizottság tagjainak egyharmada is kezdeményezheti, míg a tagok felének döntésével a bizottság kötelezheti is a részvételre. Az LMP-s politikus szerint a hétfői ülésen a kormánytól nem kaptak értékelhető választ kérdéseikre. Mint mondta: továbbra sem lát tisztán abban, hogy ki és mikor szerzett tudomást a kitiltási ügyről.

Molnár Zsolt szerint azt sem tudni pontosan, hogy a kormányból ki, mikor és milyen körülmények között értesült a kitiltásról, a nevekről. Az MSZP-s elnök úgy fogalmazott: „a Bermuda-háromszög rejtélyéhez hasonlít”, hogy ki mikor és hogyan szerzett információkat az ügyben, például a NAV elnökének érintettségéről. Németh Szilárd viszont azt mondta: nincs ellentmondás az ügyben, csak különböző értelmezések vannak. A fideszes politikus megismételte: Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Magyar Nemzetnek adott interjúja előtt tájékoztatta Vida Ildikó, hogy érintett az ügyben.

Vida Ildikó, a NAV elnöke a Magyar Nemzetnek adott, múlt szerdán megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt csütörtökön egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: a kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert – közölte .

A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy az alájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról. Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést. Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, a NAV elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 10. 21:16
Ez a Szilárd is egy olyan lény, hogy egyszerűen nem fér bele a gerincesek törzsébe. De ez bármelyik találomra választott fideszesre igaz.
Magam la
2014. november 10. 18:38
És a Jobbik? Most miért hallgatnak?
1120
2014. november 10. 18:10
Az eljárás pedig roppant egyszerű lenne ám! Amíg nem köp a jenki, addig levegőnek kell nézni. Ennyi.
kamasuka
2014. november 10. 16:03
Mindeközben ... http://mno.hu/kulfold/cameron-megerositette-johet-a-nepszavazas-az-eu-rol-1257672
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!