Kétmilliárd euró tartozást törlesztettünk az EU-nak

2014. november 07. 13:32

Október végén kétmilliárd euró tartozást törlesztett Magyarország az EU-tól 2008 őszén felvett hitelből. Így 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság, de még majdnem 1,5 milliárddal tartozunk az EU-nak, amit majd 2016-ban kell kifizetni.

2014. november 07. 13:32

Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 őszén felvett hitelből, amivel önmagában 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság – jelentette be pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közleménye szerint a mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell kifizetni. Az Államadósság Kezelő Központ által közölt ütemezés szerint ennek az utolsó részletnek a visszafizetése 2016. második negyedévében lesz esedékes.

Az NGM kifejti, hogy a mostani kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, míg az adósságráta csökkenése az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban látszik majd. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállomány árfolyamkockázata is kisebb lett – hangsúlyozza a tárca.

2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva” – írja az NGM. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát.

A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett – olvasható a közleményben. A minisztérium csütörtökön azt is közölte, hogy év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. november 07. 16:16
""Október végén újabb 2 milliárd eurót fizetett vissza az Európai Uniótól még 2008-ban felvett hitelből az állam"" Mire is kellett akkor a pénz?? Ja a manyup által okozott hiányra, mert a nyögdijakat fizetni kellett!
OberEnnsinnen
2014. november 07. 14:13
A demokrata, nyugatias szakértők „2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva” megmentették az országot az összeomlástól (2008-ban, ne feledd, akkor menekültünk meg. Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, a nagy hármas voltak a mi megmentő szakembereink.) Orbán meg fizet. A mini-Hitler, fasiszta, diktátor, a korrupt, felcsúti rém, aki kifossza - bizony így: kifossza - az országot. S abból fizet, merannyirakifossza, hogy még marad is neki, még jó, hogy van mibül, a fosztásából. Azok után, hogy Gordonék mindent rendbe tettek, még jó... EZÉRT AZTÁN MEGYÜNK TÜNTIKÉZNI. A GURMAI FIÚ ÉS CSALÁD MAJD DEMOKRATIKUSAN ÖSSZESZERVEZI... Annyi pénzből, amennyit a zOrbán összelopkod, többet kellene aggyon, sokkal többet.
states
2014. november 07. 14:10
A legdöbbenetesebb, hogy hova lett, hol van ez a pénz. A kérdés persze költői. Ebből tömték ki az elvtársak a zsebüket, és vásárolták meg rajta 2006-os választási győzelmet.
states
2014. november 07. 13:56
Na ezért nem fog ez a roncsderbi mégegyszer választást nyerni Magyarországon. Vagy megszervezi magát egy új baloldal, vagy marad a Fidesz a történelem végéig, de legalábbis még 3 ciklusig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!