Egy helyről vehetik majd a dohányt a trafikok

2014. november 14. 10:15

Újabb trafiktörvény jön, miszerint egyetlen helyről szerezhetik be majd a dohányt a nemzeti trafikok. Emellett egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a dohányiparban, amelynek az amerikai Philip Morris fizetheti majdnem a felét.

2014. november 14. 10:15

A dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvény tervezete szerint 2015 május elsejétől már nem dönthetnék el a trafikok, hogy honnan szerzik be az árut, hanem a létrejövő dohánykiskereskedelmi-ellátótól kéne vásárolniuk – írja a 444.hu. Az ellátónak minden megyében lennének raktárai, és csak neki adhatnának el a dohánygyárak és nagykereskedők, illetve tőle vehetnének a kiskereskedők, azaz a nemzeti trafikok. 

A tervezet szerint ráadásul az ellátónak csak hatvan nap múlva kellene kifizetnie az átvett termékek árát a nagykereskedőknek, úgy, hogy a trafikok számára 15 nap a fizetési határidő. Tehát elvileg másfél hónapig is ülhet majd a pénzen az ellátó. 

A törvény azt is rögzítené, hogy mekkora lehet az árrés: az ellátó a cigarettát a kiskereskedelmi ár 87 százalékáért, a többi dohányárut pedig 85 százalékáért kell, hogy átvegye. A trafik pedig a cigarettát 88,5–90 százalék közti áron, a többit (vágott dohány, szivar, szivarka) pedig 87–90 százalék közötti áron adhatja el. Tehát ezer forintból a legnagyobb árrés esetén 30-at keres majd az ellátó és 100-at a trafikos – foglalja össze a portál. A 444 egy logisztikai szakembert is megkérdezett, aki szerint az ellátónak nagyjából 5-6 milliárd forint tiszta haszna lehet különösebb kockázat nélkül.

A tervezet szerint az ellátó lehet egy állam által létrehozott zártkörű részvénytársaság, vagy pedig meghívásos pályázat útján választja ki a céget a miniszter. Azonban csak olyan cég kaphatja meg a koncessziót, amely legalább 15 éve dohánykereskedelemmel foglalkozik, nem volt félmillió forintnál nagyobb köztartozása, és 2005 óta nem büntették meg 20 millió forintnál nagyobb összegre. A Magyarországon működő nagy amerikai dohánygyárakat, a Philip Morrist és a BAT-ot már bírságolták meg ennél nagyobb összeggel az utóbbi években – mutat rá a 444, utalva rá, hogy a Continental esetében ilyenről nem tudni, és ez a cég már az első trafiktörvénnyel is jól járt: a cég tulajdonosaihoz köthető személyek ötszáz trafikkoncessziót nyertek el. A cég tulajdonosa, Sánta János és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter barátsága ráadásul közismert – teszi hozzá a cikk.

A dohányiparban emellett egyszeri egészségügy hozzájárulás kivetését is tervezi a kormány, amelynek az amerikai Philip Morris lehet a legnagyobb vesztese. A vs.hu szerint ez az amerikai kitiltási botrányra adott válasz lehet.

Összesen 13,6 milliárd forint bevételt vár a kormány az új adótól, ebből a vs.hu szerint 6,3 milliárdot az amerikai Philip Morris fog majd befizetni, míg a Continental-ra csak 48,8 millió forint jutna. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta pénteken, hogy részben a tervezett, de végül elvetett internetadóból remélt bevételt akarják ezzel pótolni. Csütörtökön azonban még arról volt szó, hogy kifejezetten csak az egészségügyre költik az így befolyt összeget.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 14. 23:47
Miért tudom teljesen biztosan, hogy valami haver nyer óriásit ezen az egészen???? LOPNI-LOPNI-LOPNI, MAGYAR, MEGYÜNK LOPNI....
vendetta
2014. november 14. 16:12
"Azonban csak olyan cég kaphatja meg a koncessziót, amely legalább 15 éve dohánykereskedelemmel foglalkozik, nem volt félmillió forintnál nagyobb köztartozása, és 2005 óta nem büntették meg 20 millió forintnál nagyobb összegre." Miért érzem úgy, hogy ezt az inget rászabták valakire? :-D
potyka
2014. november 14. 15:23
Nagyon ütős érv volt hogy a játékgépekbe dobálják a családapák a segélyt! Szerintem az is az lenne, hogy ne füstöljék "égessék" el! :DDDDDDDD
potyka
2014. november 14. 15:20
Sehonnan se, lenne a támogatható legjobb megoldás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!