Varga: „Kapitális marhaság”, hogy megszorítások lesznek

2014. szeptember 28. 09:44

Megszorítás akkor kell, amikor baj van a gazdaságban, de Magyarország most a legjobban teljesít az EU-ban – mondta Varga Mihály.

2014. szeptember 28. 09:44

A miniszter hangsúlyozta: ő csak arról beszélt, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan csökkennek az állami kiadások is. 

Varga azt mondta, hogy egy rendszer átalakítása (például az oktatásé vagy az egészségügyé) nem azt jelenti, hogy pénzt akarnának kivonni belőle. Hozzátette: eddig sem vontak ki forrást a két területről, hanem pont hogy pénzt tettek bele. Példaként a szakképzést említette, és nonszensznek nevezte, hogy nincs elég szabó vagy lakatos.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal és a válaszul életbe léptetett embargóval kapcsolatban azt mondta: önmagától feladni egy piaci lehetőséget és önként kivonulni egy piacról csak gazdasági károkkal járhat. Nekünk sokkal komolyabb gazdasági kapcsolataink vannak Oroszországgal mint az íreknek vagy a spanyoloknak, akik a szankciókat teljes mellszélességgel támogatták. Nekünk ezeket a helyzeteket nem a szankciókkal kell kezelni – összegezte Varga.

Arról, hogy a bankokra újabb, 1000 milliárd forint nagyságrendű teher hárul az elszámoltatás keretében, Varga Mihály elmondta: ez nagy összeg, de például azt figyelembe véve, hogy 2009-ben, „a válság kellős közepén” a magyar bankrendszernek 300 milliárd forint feletti nyeresége volt, „ez belefér még”. Hozzáfűzte, hogy a magyar bankok tőkehelyzete stabil, sőt a bankok itt akarnak maradni az országban. 

Szólt arról is, hogy míg a magyar tulajdonú bankoknál a hitelezés nagyjából a 2008-as szinten maradt napjainkig is, külföldi tulajdonúaknál ez 30-40 százalékkal csökkent az utóbbi hat évben. A külföldi bankok „megsértődtek, durcásak lettek”, ezért nem hajlandóak azt a szerepüket betölteni a gazdaságban, amiért létrejöttek – fogalmazott Varga Mihály. Kiemelte: a kormány meg fogja találni azokat az eszközöket, amelyekkel hitelezésre tudja ösztönözni a bankokat. 

A miniszter azt mondta: a devizahitel-szerződések tisztességtelenségének rögzítése és az elszámolási törvény után a harmadik lépés, a forintosítás még hátra van. Ehhez szükség lesz a jegybank tartalékára, ami most 35-36 milliárd euró környékén van. Ebből a tartalékból ezt meg lehet tenni: a magyar tartalék és 1,3 millió magyar család óriási kitettségtől fog ezáltal megszabadulni – fejtette ki a miniszter. Arra a kérdésre, hogy milyen árfolyamon fognak forintosítani, azt mondta: ezt majd úgy kell meghatározni, hogy a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul.

Azzal kapcsolatban, hogy a héten elfogadott banki elszámolási törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016. április 30-áig, Varga Mihály elmondta: eddig az időpontig van lehetősége a kormánynak arra, hogy kidolgozzon egy átlátható árazási modellt, amely a tisztességesen működő bankrendszer alapjait fekteti le.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pál Pusztai
2014. szeptember 28. 22:01
Mit jelent amit Varga mond? Kevesebb adót szed be az állam. Tehát akkor kevesebbet is tud visszaosztani. Igaz a különbség valahol ott marad a gazdaságba. A nagy kérdés ,hogy kinél marad és ki fog kevesebbet kapni.Aki kevesebbet kap az megszívja ezt nevezik megszorításnak. Ilyen,hogy megszorítás eddig se volt csak 2%-os ÁFA emelés,tranzakciós adó, meg plusz ötven új adó meg a szolgálati nyugdíjak 16%-os adóztatása,minimálbér 16%-os adóztatása kevesebb munkahely kereső támogatás maradt 1/3-mad csökkentett pénzzel. " Kapitális marhaság" ez a megszorítosdi.
liberálzöld.
2014. szeptember 28. 19:10
Ajjaj! Nagyon tagad a Fidesz! Ebből mégis csak lesz valami ....
Akitlosz
2014. szeptember 28. 18:13
Nemmegszorítások lesznek a választások elmúltával, jövőre.
chack
2014. szeptember 28. 17:06
"Kapitális marhaság, hogy megszorítások lesznek" Pártunk és kormányunk pont ilyesmiket szokott tenni. Egyrészt kapitális marhaságokat, másrészt mindezeket tagadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!