Orbán: Nem kerülhet veszélybe a gázellátás

2014. szeptember 26. 08:39

Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz – mondta Orbán Viktor, miután csütörtök délután határozatlan időre megszakítottuk az Ukrajnába irányuló gázszállítást.

2014. szeptember 26. 08:39

Csütörtök délután az FGSZ Földgázszállító Zrt. határozatlan időre megszakította az Ukrajnába irányuló gázszállítást. Az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény. 

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter – napi szinten 16,8 millió köbméter – mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Naftogaz ukrán gázvállalat sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.

Az ukrán cég közleményében emlékeztet arra, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfői budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója előtt történt. „Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhető politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén” – szögezték le ezzel kapcsolatban, reményüket fejezve ki egyben: a hirtelen leállásnak nem lesznek váratlan hatásai az ukrán gáztranzitrendszer stabilitására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyancsak csütörtök este közölte: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél. Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádió reggeli műsorában leszögezte: Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. „Jó ütemben töltjük fel” a földgázkészleteket, „nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel” – közölte a miniszterelnök.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. szeptember 26. 14:26
Erről 'elfelejtett' beszélni a felcsuti bohóc: "- A kormány újból megmutatta, hogy a nemzetközi diplomáciában éretlenül viselkedik. Moszkva pedig kifejezetten türelmes volt ezzel a személyes látogatással. Szerződésszegés esetén ugyanis megtehették volna, hogy egyszerűen leállítják a Magyarországra irányuló gázexportot, és a kormány nyugatbarátsága miatt pillanatokon belül kiderült volna, hogy a Fidesz szavavazói szolidárisak-e az Európai Unióval, - vagy éppen Ukrajnával, akinek nem megfelelő a már meglévő gázvezetéken, szomszédos országból érkező földgáz, ehelyett ugyanazt a gázt akarja megvenni ugyanazon ország más partnereitől. (Eközben szerződésszegésre kényszeríti a térségi államokat.)" http://www.hidfo.net/2014/09/26/behodoltunk-moszkvanak
Gregorius
2014. szeptember 26. 11:13
Na végre, rájöttek arra, hogy előbb töltsük fel a tározóinkat, utána jótékonykodjunk. A Gazprom vezér valószínűleg közölte velünk, hogy hajlandóak többet szállítani a tározáshoz, de csak akkor, ha azt nem küldjük el kapásból az ukránoknak.
Csigorin
2014. szeptember 26. 10:52
olyannak eladni barmit, aki azert a barmiert egy masik eladonak tetemes osszegekkel tartozik, uzletpolitikailag nem bolcs dontes. az meg helyes, hogy minket ne erintsen az ukran-orosz (pontosabban ukran-ukran) konfliktus, ehhez viszont ki kell belole maradni.
balbako_
2014. szeptember 26. 10:43
Ha ti nem izmoztok az oroszokkal akkor nincs szükségünk ilyen intézkedésre. Hozzáteszem ez Európa érdeke is, mert a zökkenőmentes téli gázellátást a magyar tulajdonú gáztározók biztosíthatják ott is. Jut eszembe eldugultak, mint az angol vécé a hisztiző ellenzékiek, lám egy fél éven belül beigazolódott hülyeségért ágáltak, amikor ellenezték a visszavételt. Akkor kellett volna ugatni amikor eladták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!