Kisebb államadósságot ígért Orbán

2014. szeptember 15. 18:47

A jobbikos Volner János az államadósság növekedéséről faggatta a miniszterelnököt, aki válaszában arról beszélt: az államadósságot az év végén kell nézni, meggyőződése szerint akkor kisebb lesz az államadósság, mint egy évvel korábban.

2014. szeptember 15. 18:47

A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy az év végén alacsonyabb lesz az államadósság mértéke, mint 2013 végén volt. Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában a Jobbik felvetésére. A kormányfőt emellett az agrár környezetvédelmi támogatásról is faggatta az ellenzék.

Az államadósság mértékével kapcsolatban a jobbikos Volner János idézte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus jelentését, amely szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt. Az elmúlt négy évben a kormányzati politikusok folyamatosan az államadósság csökkenéséről beszéltek, ezzel szemben az abszolút mértékben is nő – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Válaszában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az államadósság mérésének szabálya az, hogy annak mértékét az év végén kell megnézni. Ráadásul az államadósság-csökkentés „nem szabadon választható gyakorlat”, azt törvény írja elő. „A számítás helyes rendjét betartva várjuk meg az év végét, és nézzük meg, mit mutat akkor az államadósság mértéke” – közölte. A kormányfő meggyőződése, hogy a kabinet betartja majd jogszabályi kötelezettségét, és az év végén kisebb lesz az államadósság mértéke, mint 2013 végén volt.

Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában Magyar Zoltán (Jobbik) arról kérdezte, hogy mi lesz az agrár környezetvédelmi támogatásokkal. 

A kormányfő kifejtette: az nem a magyar kormány programja, hanem az Európai Unióé, amely augusztus 31-ével kifuttatta, újat pedig egyelőre nem hirdetett. Hangsúlyozta: a teljes összeg rendelkezésre fog állni, a magyar gazdák hozzájutnak a forráshoz, de a kormány nem vállalta azt a felelősséget, hogy egy nem ismert programot előre meghirdessen nemzeti alapon, és ha az unió máshogy dönt, akkor a költségvetésből kelljen kifizetni.

A miniszterelnök beszélt a rendkívüli támogatási intézkedésekkel megszerezhető pénzekről is. Szavai szerint az unió jelezte, hogy felfüggeszti azokat, és egy újabb, célzottabb javaslatot fog előterjeszteni a folytatásra szeptember 16-án.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. szeptember 16. 09:15
A birkák takarmányozása folytatódik!!!
Bankkárkormány
2014. szeptember 16. 00:16
Pál Pusztai ".Az MNB manipulálta a forintot a MOL meg pénzügyi tranzakciót hajtott végre az állammal.---" Jól látod Falus Zsolt megírta hogy az egész (nem)devizahitelezés mögött az MNB és a többi csaló bank devizaspekulációja áll, amiben az adósok a feláldozhatóak Mint abban az amcsi filmben
Bankkárkormány
2014. szeptember 16. 00:14
Kisebb államadósságot ígért Orbán Lássuk csak mit igért még orbán 1: Elszámoltatás Úgy elszámoltatta gyurcsányit, a libatolvajt, hagyót, hunvaldot, demszkyt és a többi maffiózót hogy azóta nem tudják abbahagyni a röhögést 2: Két hét alatt rend lesz Ezzel szemben 2 hetente ölik a magyart orbán tenyésztett rejtett erőforrásai 3: Nem fogjuk megengedni hogy a bankok áthárítasák a bankadót tegye fel a kezét aki azt meri mondani hogy neki nem nőttek meg a bankolási költségei hazudni nem ér mert levágjuk a hazug kezet
gross
2014. szeptember 15. 22:49
Az eddigiek alapján én hiszek Orbánnak - ha fontos számára egy cél, akkor azt keresztülveri a rendszeren. Ha kedvezőtlenül alakulnának a folyamatok, akkor szereztet pénzt Vargával valahonnan majd az év vége felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!