Az Együtt-PM feljelentést tesz az E.ON-gázüzletág megvásárlása miatt

2014. augusztus 13. 12:09

Hűtlen illetve hanyag kezelés miatt feljelentést tesz az E.ON gázüzletágának MVM általi megvásárlása miatt Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője a Központi Nyomozó Főügyészségen - közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

2014. augusztus 13. 12:09

Az Együtt-PM a közleményében felhívták a figyelmet az Átlátszó internetes oldal cikkére. Ebben a lap iratokat közöl az ügyletről, amelyek szerint a kockázatok figyelembe vételével a földgáz nagykereskedőért annak piaci értékénél akár 600 milliárd forinttal is többet fizetett a kormány, mivel a legmagasabb szintű politikai döntés eredményeként megvásárolt csomag értékét mínusz 350 milliárd forintra becsülték, az állam azonban 260 milliárd forintot fizetett azért.

A szövetség az első pillanattól drága, átláthatatlan és értelmetlen lépésnek tartotta a megvásárlást – emlékeztet közleményében az Együtt-PM. Jávor Benedek szerint az első pillanattól kezdve kétséges volt a tranzakció indokoltsága, és mint írták, az érte kínált pénz pedig minden szakértői becslés szerint sokszorosa volt az üzletág valódi értékének. Az Együtt-PM arra is felhívta a figyelmet, hogy az internetes lap az iratokhoz csak mintegy másfél éves pereskedés után jutott hozzá, miután „a kormány kerek-perec megtagadta, hogy a nyilvánosság előtt számoljon el az adóforintok elköltésével”.

A szövetség kifogásolta, hogy a közzétett elemzések, illetve az ügyben illetékes döntéshozók maguk is a gázüzletág megvásárlásának hatalmas kockázataira, illetve a valós értékhez képest az ügylet túlárazottságára figyelmeztetett. „Mivel a most nyilvánosságot kapott dokumentumokból az is kiderül, hogy az illetékesek, önmagukat védve a vélhetően törvénysértő ügyletben egymásra tologatták a felelősséget, a feljelentést az EP-képviselő ismeretlen tettes ellen teszi” – tudatták.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012 novemberében írt alá szándéknyilatkozat az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. augusztus 13. 18:25
Az E.On a két céget annak idején jóval többért vette, igaz azóta keresett is a tárolós üzleten, de elképzelhető egyáltalán, hogy most eladnák 300 millióért? Az E.On veszteséggel aligha akar kiszállni a cégekből, az ő szempontjából reális várakozás a 800 millió, otthon a tőzsdei részvényeseknek be kell mutatnia, hogy nem vesztett a magyar kalandon. A magyar oldalról azonban figyelembe kell venni, hogy amikor az E.On megvette, akkor egy teljesen más geopolitikai helyzet jellemezte a régiót. Akkoriban rendkívül szűkösek voltak a tározói kapacitások, most túlkínálat van itthon és a környező országokban. Ráadásul ha megépül a Déli Áramlat, akkor meg a tározók vásárlása végképp megkérdőjeleződik, az alternatív vezetékeken ugyanis mindig jön majd annyi gáz, amennyivel a lakosság ellátható. http://index.hu/gazdasag/2013/01/15/e.on/
gross
2014. augusztus 13. 18:02
Akkoriban is megírták a lapok, hogy furcsán magas összeget fizetett az állam. Nem ez az első eset - az állam tipikusan nagyon rosszul gazdálkodik. Nem véletlenül tart itt az ország.
Mich
2014. augusztus 13. 14:06
Be nagyon belpolitizál ez a Jámbor (a Piással együtt)... hát erre kellett az EP-mandátum...?!
zoles
2014. augusztus 13. 13:53
Legalábbis remélem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!