Románia is beszállt az EU-s kisebbségvédelmi perbe

2014. július 05. 14:03

Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója európai polgári kezdeményezés keretében EU-szintű kisebbségvédelmi intézkedések bevezetését javasolta. A Bizottság elutasította a kezdeményezést, az ügyből per lett az Európai Bíróságon. Előbb Szlovákia, most Románia is beavatkozott a Bizottság oldalán. Az RMDSZ válaszul a kormánykoalícióból való kilépést helyezte kilátásba.

2014. július 05. 14:03

Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által európai polgári kezdeményezés keretében benyújtott javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak. Az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezést, ezért az RMDSZ és  FUEN pert indított az Európai Bíróságon.

A perbe most Románia is kérte a belépését, ami feszültséget okozott a román kormánykoalícióban az RMDSZ és a miniszterelnök szociáldemokrata pártja között. A román Külügyminisztérium ugyanis a kisebbségi kezdeményezést elutasító Európai Bizottság pártjára állt. Ezzel gyakorlatilag a román kormányban részt vevő RMDSZ-szel szemben foglalt állást. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a román kormány miniszterelnök-helyettese a kezdeményezők polgári bizottságának az egyik tagja, és a luxemburgi bíróságon zajló per egyik felperese.

Korábban Szlovákia az Európai Bizottság oldalán, Magyarország pedig a kisebbségi kezdeményezők oldalán kérte belépését a perbe. 

A Gandul.info román hírportál értesülése szerint Kelemen Hunor a bírósági folyamodvány visszavonását kérte a kormánytól, Titus Corlățean külügyminiszter viszont kijelentette, bármilyen visszalépés ebben a kérdésben az ő lemondását eredményezi.

Kelemen Hunor az MTI-nek azt mondta: az RMDSZ elvárja, hogy Románia lépjen ki a perből, ellenkező esetben fontolóra veszi a koalícióból való kilépését. Kelemen Hunor hangsúlyozta: az európai polgári kezdeményezést becsületbeli ügynek tartja, a koalíciós feszültségnek pedig csak az lehet a megoldása, ha Románia kilép a perből.

Az Európai Bíróságon zajlik egy másik hasonló témájú per is, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői indítottak az Európai Bizottság ellen a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésük elutasítása miatt. Abba a perbe Szlovákia, Görögország és Románia lépett be az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán. A román kormányban már az SZNT pere is ellentmondásos helyzetet teremtett, hiszen Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő a kezdeményezők egyikeként a felperes oldalán, a román kormány környezetvédelmi minisztereként pedig a alperes oldalán is részese volt a pereskedésnek.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Riwen
2014. július 06. 16:32
Lehet amicus curiae levelet írni a bíróságnak, ha valaki akar tenni az ügy érdekében.
ciseaux
2014. július 06. 00:04
...."Az RMDSZ válaszul a kormánykoalícióból való kilépést helyezte kilátásba. " Na, ja! Mert azért lépett bele a koalícióba, hogy kilépjen belőle, az RMDSZ.
fakir
2014. július 05. 16:21
RMDSZ, ki kell lepni!!!
tündérláng
2014. július 05. 15:26
Óriási hiba volt Romániát bevenni az EU-ba, elhülten forgatták a szemüket az európai diplomaták, amikor a felvételi ünnepségen a román delegátus belekezdett a cujkázásba és a törökös medvetáncba: "te jó Isten, mit tettünk, kiket vettünk be?" De ha már így alakult, nem fog normálisan működni az Európai Únió addig, amíg nem alakul át a francia mintájú, központosított, status quo-hoz foggal-körömmel ragaszkodó, az önrendelkezést elvető bürokratikus diktatúrából Svájchoz hasonló kantonális konföderációvá széles körű közvetlen demokrácia elemekkel, ahol a döntések oroszlánrészét helyi szinten hozzák és a föderáció a döntések és az adóbevételek csak kis része fölött rendelkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!