Reptéri épületeket venne Széles Gábor Sármelléken

2014. július 04. 08:33

Ártárgyaláson dől el a sármelléki reptér sorsa, két cég adott be érvényes pályázatot. Széles Gábor a Napi.hu-nak megerősítette, hogy megvásárolná és fejlesztené az évek óta gondokkal küzdő regionális repteret.

2014. július 04. 08:33

Egy brit és egy magyar cég jelentkezett a sármelléki reptér megvételére kiírt pályázatra. Az előbbi mögött vélhetően orosz tőke, az utóbbi mögött pedig Széles Gábor nagyvállalkozó áll. A Napi.hu megkeresésére a magyar milliárdos megerősítette vételi szándékát, ám közel sem biztos, hogy ő lesz a befutó.

A felszámoló Vectigalis Zrt. a héten lezárta a pályázatot, de mivel a két pénzügyi ajánlat közel áll egymáshoz, ártárgyalást tartanak. A Napi értesülései szerint erre a jövő hét közepén kerül sor, a Vectigalis ezt követően ennek kimenetelétől függően hirdet eredményt.

 
A repteret 1,2 milliárd forintért hirdették meg, ami  a Napi szerint annyit tesz, hogy a legkisebb, még elfogadható ár 600 millió forint lehet. Ők úgy tudják, hogy mindkét pályázó ennél többet kínált.
 
Sikeres felszámolás esetén az állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt. juthat pénzhez - a pénzintézet egymilliárd forintos hitelt nyújtott az akkor már évek óta veszteséges légikikötőnek.
 
A most Hévíz-Balaton néven működő regionális reptér (korábban Sármellék reptér és Fly Balaton) működtetését a hévízi önkormányzat cége, a Hévíz-Balaton Airport Kft. végzi. Az utasforgalom 2007-ben és 2008-ban érte el eddigi maximumát. Az akkori 110 ezer utas helyett idén várhatóan 35 ezren fordulnak meg a nyolc évvel ezelőtt átadott utasterminálban. Hamarosan beindul a Prága-Sármellék járat, a legtöbb turista viszont a németektől és az oroszoktól érkezik.

Frissítés:

A hévízi önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat tárgyát nem a reptér, hanem csak egyes reptéri épületek képezik: a terminál, a rendőrségi épület, a cargo állomás, a porta, valamint az ezekhez tartozó ingóságok. Maga a telek ugyanis kizárólagos önkormányzati tulajdonban áll és a pályázat tárgyát képező épületekre is elővásárlási joga van a sármelléki és zalavári önkormányzatoknak.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2014. július 04. 11:22
Nem értem a dolgot. Pár napja olvastam, hogy Budapest után a legtöbb vendégéjszakát Hévízen töltik, valamint azt is, hogy egyre több társaság repül ezért Sármellékre. Akkor meg elemi érdekünk az, hogy a reptér működjön, ne teljesen szűklátókörüen ítéljék meg a "gazdaságosságát". Ha másként nem megy emeljék a reptéri illetéket.
S0ma
2014. július 04. 11:00
Mondjuk a sok milliárdos megvehette volna a MALÉV-et. Üzemeltethetnék is. Vagy azt még nekik sem volt szabad?
liberálzöld.
2014. július 04. 10:04
Ez a vén komcsibérenc már megint üzletelne. Biztosan felvesz valami olcsó Matolcsy hitelt. Aztán a reptér is tönkremegy, mint Széles összes vállalkozása. A pénzt meg sajnos nem lesz módjában visszafizetni. Köszönjük Gábor, menj inkább CÖF-özni. Azok nagyon kedvelik a buggyant hülyéket.
meska
2014. július 04. 09:37
Széles + fejlesztés = Ikarus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!