Lépfenefertőzés: már ötven embert kezelnek

2014. július 05. 15:38

Újabb két embert vittek kórházba a tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben. Összesen ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést lépfenegyanú miatt. A fertőzés két beteg szarvasmarha illegális vágására vezethető vissza. A Jobbik és az MSZP is a földművelésügyi minisztert kéri számon az ügy miatt. Fazekas szerint viszont a hatóságok szabályszerűen jártak el.

2014. július 05. 15:38

További két embert vittek kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről. A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést – mondta el a megyei tisztifőorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A debreceni Kenézy kórházban már nyolc embert kezelnek. Az ÁNTSZ ismertetése szerint az ember a lépfene kórokozójával beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) való közvetlen kapcsolat (állatok gondozása, vágása, feldolgozása) révén fertőződhet meg. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.

A pénteki tájékoztatás szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. 

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.

A lépfenefertőzés miatt több ellenzéki párt is azt követeli, hogy Fazekas Sándor valljon színt. A Jobbikos Lukács László György közleményében azt a kérdést veti fel, hogy a földművelésügyi miniszter miért titkolózott és szólalt meg későn a lépfenefertőzés ügyében. A képviselő szerint Fazekas Sándornak számot kellene adnia arról, hogy milyen kapcsolatban áll azzal a céggel, amelynek a telephelyén a sajtóinformációk szerint a lépfenefertőzést okozó szarvasmarha-zugvágás történt. A közlemény utal arra, hogy a 2014-es választási kampány alatt a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó másik kft-nél a cég meghívására állami támogatás mellett megvalósult projektet adott át. Ennek a beruházásnak az alapkövét szintén ő tette le még az előző év szeptemberében.

Lukács László György úgy véli: amennyiben Fazekas Sándor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért csak a súlyos fertőzéseket követő sokadik napon reagált a lépfenével kapcsolatos értesülésekre, felmerül a gyanú, hogy a miniszter reakcióját befolyásolta a tulajdonosokhoz fűződő politikai jellegű kapcsolata. Az ellenzéki képviselő az ügy kapcsán felvetette Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri biztos alkalmatlanságát is, amely tisztségről szerinte Kovácsnak le kellene mondania.

Az MSZP arra szólította fel Fazekas Sándort, mint az élelmiszerbiztonságért felelős minisztert, mint Tiszafüred országgyűlési képviselőjét, és mint a lépfene-fertőzést előidéző gazdálkodó jó ismerősét, hogy haladéktalanul álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon a fertőzés kapcsán felmerülő kérdésekre. 

A párt szakpolitikusa, Gőgös Zoltán az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: „nagy kár, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős miniszter politikai hangulatkeltésnek tartja az igazság kiderítésének szándékát” az óráról-órára súlyosabbá váló tiszafüredi lépfene-ügyben. Az MSZP úgy véli: a közvéleménynek tudnia kell, hogy honnan származnak azok az állatok, amelyek a földművelésügyi miniszter által barátjának nevezett gazdálkodó tiszafüredi telephelyén a lépfene-fertőzést hordozták. Továbbá volt-e karantén, vagy az állatokat azonnal a természetvédelmi terület legelőjére engedték, és mit csinált a hatóság az első vágás, valamint az ügy kipattanása között eltelt közel két hétben? – tette fel a kérdéseket a Gőgös Zoltán. 

Fazekas Sándor egy kunhegyesi rendezvényen újságírói kérdésre azt mondta az ügyről: a hatóságok a szabályoknak megfelelően jártak el. Hozzátette, hogy az érintett szarvasmarha-állomány Magyarországról származik, állatorvosi vizsgálata folyamatban van. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok kötelezettségüknek megfelelően az ügyet hivatalból jelentették az Európai Unió állatbetegség- és élelmiszerbiztonsági nyilvántartó rendszerének, ahová több száz ilyen jelzés fut be a tagországokból.

Fazekas Sándor szerint a „nagyon sajnálatos” tiszafüredi eset emberi gondatlanságból ered. A jelenleg is zajló rendőrségi, illetve hatósági vizsgálatok azonban megnyugtatóan tisztázni fogják, hogy pontosan mi történt, és ki a felelős – mondta a miniszter, aki szerint a lépfenefertőzés nem politikai, hanem büntetőügy, az eset kivizsgálása pedig a helyi kormányhivatal és a rendőrség feladata.

Hozzátette: Kiadtuk a közleményt és eljártunk az ügyben, valamint mindent megtettünk azért, hogy ne legyen további fertőzés, ne szállítsanak ki olyan ételt, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A rendőrség két embert már kihallgatott gyanúsítottként, és még mások felelősségét is vizsgálja az ügyben.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2014. július 06. 15:46
Az a személy, aki tudatosan beteg szarvasmarhát titokban levág és széjjel mér, azt le kell csukni. Előre kitervelten,nyereségvágyból,több ember életét veszélyeztetve - minimum 25 év fegyház, de annak is, aki kereskedett ilyen áruval.
Eltünt
2014. július 05. 22:15
Hát a Gőgös Zoltán elvtárs nem akadályozta meg a fekete vágást ,pedig ügyesen tud besompolyogni a gazdák birtokára fényképezés céljából .
Eltünt
2014. július 05. 22:12
" Jobbik és az MSZP is a földművelésügyi minisztert kéri számon az ügy miatt." Lám ismét együtt a két szélső párt. Földművelésügyi miniszternek nem az a dolga hogy minden egyes gazdálkodó mezsgyéjén figyeljen mindenkit.Ismert az a személy aki tudatosan beteg szarvasmarhát titokban levágott széjjel mért ahelyett hogy állatorvost hívott volna a beteg állatokhoz..Innentől a felelősség a gazdáé .Biztos a húst olcsón vehették meg a feldolgozók ,nem kérték az állatorvosi engedélyt fogyasztási célra.Elsősorban az állattulajdonosa felelős ,másodsorban azok is felelőlesek akik orvosi engedély nélkül vettek húst .Nyerészkedés nem kizárt,olcsón.
magnamater
2014. július 05. 20:29
Kezdődik a bioháború biofegyverekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!