Gőgös: Ne a mezőgazdaságban játszadozzanak a dilettáns politikusok!

2014. július 23. 13:37

Az MSZP szerint az új agrártámogatási rendszer következtében néhány éven belül eltűnhet a boltok polcairól a magyar tej és a magyar hús.

2014. július 23. 13:37

Az MSZP szerint Orbán Viktor és Lázár János az agrártámogatási rendszer átalakításával eltünteti a magyar tejet és a magyar húst a boltok polcairól. Erről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Beke Károly, a párt országos elnökségének tagja beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Beke Károly azt mondta, ha a hétfőn bejelentettek valósulnak meg, akkor néhány év múlva csak külföldi árut lehet majd a boltokban vásárolni. Véleménye szerint több tízezer munkahely is megszűnhet a mezőgazdaságban. Gőgös Zoltán egy ösztönzőrendszer bevezetését szorgalmazta, miszerint a földhasználat kapcsolódjon össze a foglalkoztatási követelményekkel. A magyar mezőgazdaságot ne tekintsék játszótérnek a dilettáns politikusok! – fogalmazott.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2014. július 23. 18:00
Amúgy meg: eeeqnEAwewdwwerffere :)
GV0917
2014. július 23. 16:28
Világ életemben utáltam a statisztikát, holott az egy szükséges rossz! Berecskereki net társunk egy takaros csokorba kötötte a valóságot! Mert az egyik lamentáló azzal jött: de kérem a TULAJDON!Mármint az ezerkétszáz ha-fölötti területen gazdálkodók tulajdona a lényeges! Miből? Honnan?Hát az a szocialista normák szerint az egyéni tulajdonból -ez nem sok volt, az"össznépi tulajdonból"- ezek Állami gazdaságok, mezőgazdasági komplexumok (pl: Bábolna)termelő szövetkezetek és védett területekből Hortobágy, Bugac,stb kerültek magántulajdonba, vagy tartós bérletbe! Hogy is nevezték őket, a rendszer rablás után? ZÖLDBÁRÓK, Kolhoz grófok( Herr Graf von minister.) Az EU tagság előtt tisztában voltak vele, mennyi támogatást lehet kisíbolni a kasszából. Nos a pályázatokat előre kidolgozták a MSZP és a Kóka féle Puma segítégével. A sok kis csóró volt tsz tagtól egy -két féldeciért szerzett aranykorona, fenyegetések, hitegetések tárházával megszületett a NAGYBIRTOK helyesebben újjászületett! Volt hogy nem a tulajdonjogot szerezték meg, csak szolid bérlőkként viselkedtek! De a földalapú támogatás a BÉRLŐT illette! Pedig a magyar föld egyszer volt csak igazán az embereké, amikor kiosztották nekik! Mégis elvették tőlük. Most ezek az urak és utódaik hivatkoznak az "ősi föld tulajdonjogára!" Élükön ezzel az ÚJ UNDOKKAL: GŐGÖSSEL! Mert itt vannak az ÚJ UNDOKOK! Mynher van Gőgh!
Berecskereki
2014. július 23. 14:58
Gőgösnek igaza van. Na ja! Mint a mesehází kecskéjének. Ezért jár neki a eeeqnEAwewdwwerffere. Amit illene figyelembe venni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait szerint; "A 2010-ben végrehajtott (tízévente esedékes) Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) alapján 566 600 egyéni gazdaság működik Magyarországon és 8800 mezőgazdasági szervezet. Egy másik, 2011-es KSH-adat szerint az egyéni gazdaságok 2 millió 699 ezer hektár termőterületet használnak, míg a gazdasági szervezetek 3 millió 462 ezer hektárt. A két felmérés adatait összevetve kiszámolható, hogy az egyéni gazdaságok átlagosan 4,7 hektáron gazdálkodnak, míg a gazdasági szervezetek 393,4 hektáron. Utóbbi adatot árnyalja az az ugyancsak 2011-es KSH-adat, mely szerint 660 gazdasági szervezet használ ezer hektárnál nagyobb területet, ebből 58 szervezet ötezer hektárnál nagyobb területen gazdálkodik. E 660 gazdasági szervezet összesen 2 454 017 hektárt használ, ez átlagolva 3718 hektár egységenként. Ráadásul a nagyüzemek – minden tévhit ellenére – a hazai agrárkibocsátás negyedrészét sem termelik meg. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján – kapott tájékoztatás szerint a négyezer euró úgynevezett standard termelési értéknél (STÉ, a mezőgazdasági termelő tevékenységek egységnyi – egy hektár, egy állat – méretére meghatározott, bonyolult számítással kapott normatív termelési érték) nagyobb árutermelő gazdaság (vagyis 2011-ben az összes gazdaság 93 százaléka) kibocsátásának 42 százalékát a száz hektárnál kisebb, 18 százalékát pedig a száz és ötszáz hektár közötti gazdaságok adják. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a hazai agrártermelés 60 százalékát az ötszáz hektárnál kisebb gazdaságok (ez 104 702 üzemet jelent) teszik ki összesen 859 és fél milliárd forint értékben (2011-es adat), az ezerkétszáz hektárnál nagyobb 518 nagyüzem ellenben a magyar mezőgazdasági kibocsátás mindössze 23 százalékát adja, ez 2011-ben 467,9 milliárd forintot tett ki." Nos ebből lehet kiindulni és következtetést levonni.
liberálzöld.
2014. július 23. 14:42
Lehet itt mosdatni a szerecsent, de Gőgösnek ebben spec. igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!