Az NFM nem kapott megkeresést a mobilfizetéssel kapcsolatban

2014. július 10. 20:04

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés az Európai Bizottságtól a mobilfizetési rendszerrel kapcsolatban. A minisztérium az uniós kifogások ismeretében alakítja ki az álláspontját.

2014. július 10. 20:04

Az Európai Bizottság mobilfizetéssel kapcsolatos hivatalos megkeresése mostanáig nem érkezett be a témakörben érintett magyar szaktárcához - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön. A minisztérium az uniós kifogások ismeretében alakítja ki álláspontját a felszólításban megfogalmazott aggályokról. A tárca kész minden tájékoztatást megadni a bizottság szakértőinek véleményük megalapozott felülvizsgálata érdekében - közölte az NFM.

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy tartsa be a mobilfizetésre vonatkozó uniós jogszabályokat. A nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es magyar törvény értelmében a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési zrt. hatáskörébe tartozik. A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz – például a parkolási közszolgáltatáshoz – kapcsolódó mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük. Ez a kizárólagos jog a bizottság szerint szükségtelenül és jelentősen korlátozza a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást. Ezáltal – olvasható az indoklásban – minden megfelelő indok nélkül megkárosítják a jelenlegi befektetőket, és elriasztják azokat, akik a jövőben e területen kívánnának befektetni.

Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő „indoklással ellátott vélemény” formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2014. július 10. 20:45
Nekem semmi bajom nem volt az eddigi rendszerrel. A Vodafone alkalmazását használtam, rohadt kényelmes megoldás volt: a a GPS kikereste a parkolási övezetet, csak a beprogramozott rendszámom kellett elköltenem. A parkolási költséget pedig megkaptam a számlámon. Mindezt 75 ft kényelmi díj ellenében (nem kellett aprópénzzel bajlódnom, aggódni a lejáró időért vagy bennhagyni feleslegesen kifizetett plusz időt, ha előbb végeztem). Most egyenként pözyöghetem az smseket és fizethetek plusz 50 forintot az állami cégnek. Bravó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!