Kovács Árpád: A magyar államadósság elkoptatható

2014. június 12. 16:03

A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád szerint elkoptatható a magyar államadósság, ám annak csökkenése kezdetben nagyon alacsony lesz. A KT elnöke elmondta: ahhoz, hogy az államadósság jelentősen csökkenjen a GDP éves növekedési szintjének kétszer akkorának kell lennie, mint a nominális államadósságénak.

2014. június 12. 16:03

Az államadósság „elkoptatható”, középtávon levihető egy, a GDP-hez mérten elviselhető arányig – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az Állami Számvevőszék által „Az államadósság-mutató mérséklésének középtávú perspektívái” címmel rendezett csütörtöki konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. A Költségvetési Tanács (KT) elnöke kifejtette: az államadósság finanszírozását tekintve Magyarországnak évente mintegy 5000-6000 milliárd forint tőketartozást kell megújítania, emellett körülbelül évi 1000 milliárd forintot tesz ki az államadósság menedzselésének költsége, beleértve a kamatokat, a banki költségeket, és a csődkockázati felárra (CDS-re) fordított kiadást. Ezt a mintegy 1000 milliárd forint kiadást az adott évi költségvetések biztosítják, a költségvetések elsődleges egyenlege ugyanis évek óta többletet mutat, a költségvetés nem túlköltekező – emelte ki a KT elnöke.

Kovács Árpád szerint belátható időn belül az államadósság GDP-hez viszonyított mértéke 60 százalékig levihető, de eleinte a csökkenés nagyon szerény mértékű lesz. Elmondta: reálisnak mondható a kormány középtávú terve, az, hogy az államadósság GDP-hez mért aránya 2017 végére 76 százalékra mérséklődhet.

A KT elnöke elmondta: most az a törvényi előírás, hogy az államadósságnak a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát egy adott naptári naphoz igazítva kell megvizsgálni, így előtte lehet a kívánt szintnél nagyobb is. Az államadósság a mostani körülmények között menedzselhető – mutatott rá Kovács Árpád, aki azt is elmondta: az egyes éves költségvetések bevételei a büdzsé nettó kiadásait fedezik, ráadásul a kiadási oldalon nincs további, lényegi mozgástér, így ahhoz, hogy az államadósság érdemben csökkenjen a bruttó hazai termékhez mérten, a GDP szintjének kétszer gyorsabban kellene emelkednie, mint a nominális államadósság szintjének.

Kovács Árpád szólt arról is, hogy idén az első félévben a KT két kérdésben vizsgálta a magyar makrogazdasági folyamatok alakulását, részben a munkaügyi folyamatokra, a foglalkoztatásra, részben a versenyképességre és az exportpiacokon való szereplésre koncentrált, ezekről a területekről a tanulmányok hamarosan elkészülnek, és publikálják majd.

Kovács az Állami Számvevőszék szemináriumán elmondta: a felelős költségvetési politika céljait a középtávú költségvetési tervezés során is érvényesíteni kell. Kovács Árpád aláhúzta, hogy a szabályalapú költségvetés-tervezéssel olyan gazdasági problémákra is találhatók megoldások, mint a közszféra túlköltekezése, a fenntarthatóság kérdése, ezeknek a mechanizmusoknak a következményeit a gazdasági válság súlyosan elmélyítette, és megoldásuk az utóbbi években sürgős beavatkozásokat igényelt. A szabályalapú költségvetés-tervezés segítségével megteremthető az államháztartás tartós finanszírozhatósága, valamint a fenntartható fejlődés feltételei, nélküle azonban elképzelhetetlen a versenyképesség megerősítése – mutatott rá.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2014. június 12. 21:58
Ezt hitte Meggyesi Péter is a nagy osztogatása idején. Bele is rokkant az ország. Tartósan és fenntarthatóan kellene 4% feletti gazdasági növekedést produkálnunk ahhoz, hogy egy-két évtizedes távlatban ez reális lehessen. Sajna, ennek nem sok esélyünk van.
Akitlosz
2014. június 12. 16:52
Bármennyivel is nő(ne) a GDP attól még az államadósság egyetlen forinttal sem lesz kevesebb. Ha nem fizetik vissza, márpedig nem fizetik vissza, akkor az államadósság soha az életben nem "kopik el". Szóval nem a növekedést célszerű erőltetni, mert ha nagyobb a GDP abból a politikusok csak azt szűrik le, hogy még több hitelt vehetnek fel, hanem a felelős állami gazdálkodást. Ha az állam nem költene többet az adóbevételeinél akkor sem államadósság növekedésre, sem a pénz rontására nem lenne szükség. S akkor valóban csökkenne az államadósság, függetlenül a gazdasági növekedéstől is. "a költségvetések elsődleges egyenlege ugyanis évek óta többletet mutat, a költségvetés nem túlköltekező" De az. Nem az "elsődleges egyenleg" számít, hanem az egyenleg. A tényleges, a valódi egyenleg. Az államadósság kamataira fizetett pénz is ugyanolyan költségvetési kiadás, mint akármi más. költség, amit ki kell fizetni. Nem lehet úgy számolni, hogy az nem számít. Évente több mint egybillió forintról van szó! Az államadósságot ilyen mértékű állami költekezéssel nem lehet csökkenteni, ezt az elmúlt ciklus is bebizonyította. "ráadásul a kiadási oldalon nincs további, lényegi mozgástér," Nincsen a fenét nincsen! Páran pillanatok alatt össze tudnánk ötletelni egy halom dolgot, amire költ az állam de nem feltétlenül kellene neki (annyit).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!