Megfékezné a lakossági hitelezést az MNB

2014. május 23. 18:01

A csütörtökön publikált pénzügyi stabilitási jelentésében a jegybank arra tesz javaslatot, hogy építsenek be fékeket a lakossági hitelezésbe. Ennek keretében törlesztési plafont vezetnének be, vagyis a család összes jövedelmének csak bizonyos százalékát lehetne hiteltörlesztésre költeni.

2014. május 23. 18:01

Sok problémát talált a hazai bankrendszerben a jegybank, a csütörtökön közzétett pénzügyi stabilitási jelentésben pedig megoldási javaslatokkal is előálltak. Bevezetnék például a törlesztési plafont, vagyis meghatároznák, hogy egy család összes jövedelmének mekkora részét költheti hiteltörlesztésre.

A jegybanki statisztikák szerint jelenleg a kiskeresetűek akár jövedelmük 44 százalékát is törlesztésre fordítják, ami nemzetközi összehasonlításban is igen magasnak számít. A jegybank ezért jövedelemarányos korlátokat vezetne be ősztől, ami mindenféle kölcsönre – jelzálog-, fogyasztási, és gépjárműhitelre is – vonatkozna.

Felülvizsgálnák a jelenlegi hitelplafon-szabályokat is. Jelenleg legfeljebb a fedezetül szolgáló ingatlan 80 százalékának megfelelő összegű hitelt lehet felvenni forinthitel esetén. Ezt lízing esetén enyhítenék, devizahitelnél viszont szigorítanák – írja az Origo.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. május 23. 22:03
Eleve ez nem szabadna hogy tobb legyen a netto jovedelem harmadanal. Hogy miert? Mert ez a maximum amit le lehet tiltatni a fizetesbol. Tehat ha az ados nem akar fizetni, siman letiltjak a torlesztot a fizubol, es kesz, nincs szukseg arra hogy a lakashoz nyuljanak.
Wendriner
2014. május 23. 21:50
Végre!
Apáczai
2014. május 23. 20:58
"törlesztési plafont vezetnének be, vagyis a család összes jövedelmének csak bizonyos százalékát lehetne hiteltörlesztésre költeni. " Erre a korlátozásra már régen is szükség lett volna. Nem ment volna jégre az a rengeteg megvezetett ember és család. A nagy szabadosság csak az uzsorásoknak kedvezett.
Bos0n
2014. május 23. 20:32
"Bevezetnék például a törlesztési plafont" Mi ebben az új? A világ nagy részén be van vezetve régóta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!