A legtöbb EU-s pénzt gazdaságfejlesztésre költjük majd

2014. május 14. 13:36

Véglegesítette a kormány a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjait – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága. A források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre költik majd.

2014. május 14. 13:36

A 2014-2020-as költségvetési ciklusban mintegy 7500 milliárd forintos EU-s forrásból részesül Magyarország. Ennek az összegnek a hatvan százalékát költik gazdaságfejlesztésre a a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), a Területfejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Sikerként említi Miniszterelnökség közleménye, hogy a kormány az uniós alapokból Budapest számára a Brüsszel által engedélyezett maximális összeget tudta nyújtani. Az Európai Bizottság alapvetően a konvergenciarégiók fejlesztését preferálja, de a magyar gazdaság speciális helyzetéből adódóan kulcsfontosságú, hogy a Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalkozások is hozzájussanak az uniós forrásokhoz.

A Területfejlesztési Operatív Programra jelentős változást hoz a hazai fejlesztéspolitikába – emelte ki a közlemény. Míg eddig a centralizált döntéshozási folyamatok lassíthatták bizonyos helyi projektek megvalósulását, addig a megyei döntéshozók bekapcsolásával garantálható a helyi igények maximális figyelembe vétele. Azaz a pénzek felhasználásáról mostantól a helyi közösségek, az önkormányzatok döntenek, csak a központi koordináció marad a kormányzatnál.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2014. május 14. 17:30
MAJD pedig mennyivel jobb volt, hogy eddig térkövezésre költöttük
freehckr
2014. május 14. 13:48
„csak a központi koordináció marad a kormányzatnál” ...és ezt sikerült már megnyugtatóan rendezni az Európai Bizottsággal?! :) http://goo.gl/lzXKCF
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!