Kövér: Nincs határon túli magyar, csak magyar ember van

2014. április 24. 11:51

Amennyiben elfogadjuk, hogy nincs határon túli magyar, csak magyar ember van, akkor igenis kölcsönösen beleszólhatunk egymás belügyeibe – hangsúlyozta Kövér László az Újvidéki Rádiónak adott interjújában. Hozzátette: a megvalósult autonómiamodellt nem tekintik véglegesnek, de szimpátiával tekintenek azokra a gesztusokra, amelyeket a szerb vezetés tesz a magyarság felé.

2014. április 24. 11:51

 Magyarország szimpátiával tekint Szerbia magyarokkal szembeni retorikájára, de Kövér László szerint most ideje sebességet váltani.

 
„Amennyiben elfogadjuk, hogy nincs határon túli magyar, csak magyar ember van – amit már az alaptörvény is kifejez –, akkor igenis kölcsönösen beleszólhatunk egymás belügyeibe” – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Újvidéki Rádiónak adott, csütörtök reggel sugárzott interjújában. 
 
Hozzátette: amikor Magyarország segít Szerbiának az európai uniós csatlakozás során, akkor az ott élő magyaroknak is segít abban, hogy európai uniós polgárokká válhassanak, annak minden előnyével. Ebben a viszonyban azonban maghatározó elem az, hogy az ottani magyar közösség milyen bánásmódban részesül. A szerb-magyar megbékélés például a biztató kezdet után kicsit lelassult – adott hangot csalódottságának a házelnök. Mély gyökerűek a problémák, még nincs arról szó, hogy a délvidéki magyarok legalább jogi értelemben – a kollektív bűnösség alapján kimondott jogfosztottság megszüntetésével – egyenrangú polgáraivá válhattak volna Szerbiának.
 
„Arról sincs szó, hogy a megvalósult autonómiamodellt befejezett történetnek tekintenénk, egy olyan autonómiának, amely valóságosan megadja az önrendelkezés lehetőségét a magyar közösségnek – mondta. – Szimpátiával tekintünk azokra a nyilatkozatokra, gesztusokra, amelyeket a szerb vezetés tesz az ottani magyar közösség irányába, de mi azt szeretnénk, ha kicsit nagyobb sebességre tudnánk kapcsolni, különösen Szerbia európai uniós törekvéseinek a tükrében.”
 
Arra a felvetésre, hogy csupán egy képviselői mandátum múlott a határon túli szavazatokon az április 6-i országgyűlési választáson, Kövér úgy reagált: több is múlhatott volna, ha még többen regisztráltak és szavaztak volna. Egyrészt ezen az egy mandátumon is múlhatott a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme, másrészt ez azt is jelenti, hogy ezentúl amikor egy magyarországi párt megalkotja saját politikai programját, abból semmiképpen sem hagyhatja ki az elszakított területeken élő közösségeket – fogalmazott a házelnök.
 
„Az elmúlt négy esztendőben történelmi áttörést értünk el. Nemcsak a viszonyítási ponthoz képest, amely mindannyiunk számára 2004. december 5-e, az a morális és politikai mélypont, amelyet a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP–SZDSZ-koalíció jelentett, hanem a Trianon óta eltelt majdnem száz esztendő nézőpontjából nézve is. Először fordult ugyanis elő, hogy minden magyar, bárhol élt a világon, szavazhatott a magyar nemzetgyűlésbe, a magyar országgyűlésbe bekerülő képviselők személyéről. Azt gondolom, hogy szimbolikus értelemben, közjogi tekintetben a határokon átívelő nemzetegyesítés megtörtént, befejeződött. Amit most tennünk kell, az kevésbé lesz látványos, de legalább ilyen nehéz vagy még nehezebb lesz – jelentette ki Kövér László – Olyan aprómunkára kell vállalkoznunk, amely igazán eggyé teszi a nemzetet.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. április 25. 08:33
A Kövérnek mindegy, hogy milyen magyar a pógár, csak hajbókoljon az új kommunista hatalomnak.
kjkj945
2014. április 24. 15:31
""Amennyiben elfogadjuk, hogy nincs határon túli magyar, csak magyar ember van, akkor igenis kölcsönösen beleszólhatunk egymás belügyeibe "" És akkor beleszólhatunk izrael jusa belügyeibe???
Ouroboros
2014. április 24. 15:23
Hát nem tudom, Plüss. Nekem a bolsi fajtád az minden határon túl van...
Akitlosz
2014. április 24. 15:21
Talán inkább a határokkal van a probléma. De a fidesz sem akarja átalakítani a magyar országgyűlést magyar nemzetgyűléssé, pedig jelenleg éppen a nemzet szót imádják. Csupán magyarországi belpolitikai érdekekből adtak szavazó jogot a határon túli magyaroknak, akik csak a magyarországi pártokra szavazhatnak, de a saját képviselőiket továbbra sem választhatják meg és nem küldhetik el a budapesti parlamentbe. Pedig az lenne az igazán érdemi lépés, ha mind a hét szomszédos ország magyarsága képviselőt küldhetne a budapesti magyar nemzetgyűlésbe. A magyarországi pártok ugyan nem őket képviselik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!