Gyurcsány: Meg kell szabadulni az orbánizmustól

2014. április 02. 22:12

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint a „kormányváltó erőknek” azért kell győzniük, „mert meg kell szabadulni attól az orbánizmustól”. A politikus kaposvári fórumán leszögezte: a választás tétje az is, hogy az emberek „visszaszerzik-e a saját személyes életük fölött való rendelkezés jogát, vagy átadják a miniszterelnöknek”.

2014. április 02. 22:12

Bizalmat kért a „kormányváltó erőkre” szavazóktól szerdai kaposvári fórumán a Demokratikus Koalíció elnöke.

 
Adjanak bizalmat és időt, legyen kitartásuk - kérte Gyurcsány Ferenc a négyszáz fős hallgatóságától. A politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a „kormányváltó erők” győzni fognak április 6-án. Azt mondta, soha egyetlen egy kormánynak nem volt olyan nehéz dolga, mint amilyen Mesterházy Attiláé lesz.
    
„Lehet küldeni üzeneteket a legnehezebben élőknek, hogy egy picikével jobb lesz (...), de többet adni akkor lehet majd, ha végre elindul az ország, amely négy éve egy helyben áll” – fogalmazott a volt miniszterelnök.    
 
Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: hónapokra, talán egy évre is szüksége lesz Mesterházy kormányának ahhoz, hogy meggyőzze a világot, Magyarországon érdemes és lehet befektetni, munkahelyet teremteni, mert itt jog- és tulajdonbiztonság van, „a kormány nem szól bele mindenbe, ami az ő érdekeit sérti, hanem ez egy élhető ország”.
 
A Demokratikus Koalíció elnöke arra szólította fel a résztvevőket, „akkor szavazzanak Mesterházy Attilára és a kormányváltókra, ha pontosan értik, hogy másnaptól az élet nem lakodalmas menet”.
 
Gyurcsány Ferenc szerint az országgyűlési választás tétje az, hogy merre tart ez az ország, Nyugatra, ahova mindig is tartozni akart, vagy Keletre.  
 
„Keleten nincs keresnivalónk. Azért nincsen, mert Kelet ma nem a szabadság világa, hanem az alávetettség világa, az önkény világa, mi meg nem ezt szeretnénk” – mondta a politikus, hangsúlyozva: „a magyar emberek jövője nem Keleten, hanem Nyugaton van”
 
A választás tétje az is, hogy az emberek „visszaszerzik-e a saját személyes életük fölött való rendelkezés jogát, vagy átadják a miniszterelnöknek” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki arra biztatott mindenkit, „akarjanak egy másik országot álmodni”, egy olyan országot, ahol mindenki  nyugodtan és szabadon élheti az életét, „olyan országot, ahol a miniszterelnök nem gondolja azt, hogy van beleszólása a mindennapi életünkbe”.
 
„Magyarország jövője szempontjából történelmi útválasztás előtt vagyunk” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki úgy vélekedett: „ha sokan megyünk el szavazni, akkor minden bizonnyal mi fogunk győzni, ha kevesen, akkor inkább ők”.
 
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a „kormányváltó erőknek” azért kell győzniük, „mert meg kell szabadulni attól az orbánizmustól”, amely Magyarországot le akarja téríteni az egyetlen elfogadható útról, mert „mi nem Moldova akarunk lenni, hanem inkább Felső-Ausztria”. 
 
„Ők menjenek Keletre, mi az ország egészét Nyugatra akarjuk vinni, mert ez az ország történelmi jövője” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.
 
Kolber István, a Demokratikus Koalíció Kaposváron induló országgyűlési képviselőjelöltje a lakossági fórumon a választás tétjéről szólva azt mondta: vasárnap nem csupán kormányt, hanem sorsot is választ az ország.
 
„Fontolja meg hát mindenki, hogy olyan sorsot válasszon, amellyel teljes szívvel tud azonosulni” – fogalmazott a politikus, azt hangsúlyozva: „mi a demokráciát, a szabadságot és a Nyugatot választjuk”.
 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2014. április 03. 11:28
Cél a 14,99 % majmok -:)
jégecet
2014. április 03. 10:46
Ferenc qrvaországot álmodik.
peti
2014. április 03. 09:55
Nem, a választás tétje az, hogy marad a Fidesz, vagy jöttök megint ti. Nem kérdés, hogy TI SOHA TÖBBET, szóval...
Papuska
2014. április 03. 09:36
Szerintem inkább arról van szó, hogy a rendszerváltás előtt kivételezett emberek a rendszerváltás után kihasználták kapcsolati tőkéjüket, és egymást hozták helyzetbe. Ezt úgye mutyinak hívják. A nagy mutyi azt eredményezte, hogy a rendszerváltás előtt politikai előnyt kicsikarók a rendszerváltás után, még bátrabban álltak össze saját érdekeikért. Ráadásul ez a kör nem kötődik különösebben az országhoz és kevéssé széles látókörűek. A FIDESZ első kormánya idején többnyire a helyükön hagyta ezeket az erőket, és alig alakított ki saját érdekkört. Ez is oka volt a bukásnak. Most, tanulva a hibákból, ahol lehetett a FIDESZ igyekezett kialakítani a saját klientúráját, amit a többiek már régen megtettek. Számos forrástól elesett ez a baloldali klientúra, és mit csinált? Elkezdett "mutyit" kiabálni. A rendszerváltás utáni "főmutyizók" kiáltottak mutyit, főként saját állami pénzforrásaik csökkenése miatt. Nem aljas és demagóg dolog ez? A FIDESZ teljes joggal hozta létre a saját klientúráját, ami jelentősen kevesebb pénzt, és egyéb tulajdont használ fel, és több a nemzeti, tehát közösségi felhasználás. Ilyen klientúrák mindig voltak és lesznek is! Bolondok lettek volna a FIDESZ-esek a másik oldal kezében hagyni mindent, hiszen különösen vidéken, még mindig a szocialisták klientúrája birtokolja a javak többségét. De erről nagy a hallgatás, és a sérelmek miatt a "mutyi" kiabálás. Főként a rendszerváltás vagyon és hatalomátmentői kiabálnak. Sajnos nem tapostak elég határozottan a lábukra, akkor talán hallgatnának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!