Perelhetik az amerikai külügyet Colleen Bell miatt

2014. március 06. 09:22

Az Amerikai Külszolgálati Egyesület bepereli az amerikai külügyminisztériumot, ha nem bocsátja rendelkezésre az új nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat. A budapesti nagykövetség élére szánt Colleen Bell mellett az oslói és a Buenos Aires-i képviseletek élére készülő jelöltek alkalmasságát is megkérdőjelezték.

2014. március 06. 09:22

Perrel fenyegette meg az Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) az amerikai külügyminisztériumot arra az esetre, ha az nem bocsátja rendelkezésére az új nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat. Az AFSA 28 tagú kormányzótanácsa egyhangúlag szavazott a dokumentumok kikérése mellett.

Az egyesület vezetése eredetileg arról döntött volna szerdán, hogy elutasítsa-e jelölteket, de a jelek szerint végül úgy döntöttek, hogy mérlegelni kívánják a kormány érveit. Az elmúlt hónapokban legkevesebb három amerikai nagykövetjelölt – a budapesti diplomáciai képviselet élére szánt Colleen Bell, az oslói misszió irányítására készülő George Tsunis és a Buenos Aires-i nagykövetség vezetésére kiszemelt Noah Bryson Mamet – alkalmassága körül bontakoztak ki viták Washingtonban, miután a leendő diplomaták kifogásolhatóan szerepeltek a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán. 

Az AFSA bejelentette, hogy bírósági úton kényszeríti a „bizonyított alkalmassági bizonyítványok” bemutatását a diplomáciai tárcától, amennyiben az csütörtökön a nap végéig önként nem tesz eleget ennek. Az egyesület szerint a minisztérium eddig nem teljesítette azt kérését, hogy az iratokat az információszabadságra vonatkozó törvény alapján tegye hozzáférhetővé a számára. 

Az AFSA-t továbbra is aggasztja több új jelölt alkalmassága” – írta közleményében az egyesület. „Az AFSA célja annak biztosítása, hogy az országot a legalkalmasabb személyek képviseljék nagykövetként. Az AFSA hisz abban, hogy az elnök és az amerikai nép nem érdemel ennél kevesebbet” – tették hozzá.

A jelöltek közül többen Barack Obama elnök újraválasztási kampánya érdekében folytatott adománygyűjtés jutalmaként kerülnének külszolgálati posztokra. A budapesti, az oslói és a Buenos Aires-i nagykövetjelöltről meghallgatása során kiderült, hogy nem rendelkezik beható ismeretekkel a leendő fogadó országról.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2014. március 06. 11:51
továbbmegyek: "alkalmassági dokumentumok"-at kér számon a nagyköveteken? pfej, még hogy értsen is hozzá! gusztustalan... :D
Secnir
2014. március 06. 11:50
még ilyet! egy minisztériumot beperel egy egyesület, mert eltitkol valamit! micsoda fertő az az ország! :D
lavor
2014. március 06. 11:34
Obama-mutyi.
packó_
2014. március 06. 10:39
Kár, hogy Mo. nem perelheti a nőért az USA-t. Normális esetben igen komoly kártérítés járna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!