Szocialista polgármesternek gratulált Orbán Viktor

2014. február 06. 16:30

Létree kell hozni a tudományos kutatóközpontok egész hálózatát, és Magyarország nemcsak termelési, hanem majd kutatás-fejlesztési központtá is válhat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a szegedi lézerközpont ünnepélyes alapkőletételekor.

2014. február 06. 16:30

A kormányfő emlékeztetett rá, a közelmúltban készült el az akadémia természettudományi kutatóközpontja és a CERN adatközpontja. A miniszterelnök reményei szerint a kutatóközpontok sora bővülni fog és Magyarország nemcsak termelési, hanem majd kutatás-fejlesztési központtá is válhat. A kutatóközpont szimbolikus helyszínre, egy volt szovjet laktanya helyére épül. „Azon a helyen, ahol korábban Magyarország megszállásának és elnyomásának egyik bázisa volt most hamarosan hazánk gazdasági és szellemi felemelkedésének intézménye állhat majd” – közölte a kormányfő.

Az európai együttműködéssel létrejövő beruházás vissza nem térő lehetőség az ország számára. Az, hogy a kutatóközpont Szegedre kerülhet, többek között köszönhető a világszerte elismert egyetemnek, és az ország által elért eredményeknek, annak, hogy Magyarország egyre inkább visszaszerzi nemzetközi tekintélyét – fejtette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédében gratulált Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének a város által elért eredményekhez. Mint mondta, a kormány átvállalta az önkormányzat mintegy 25 milliárd forintnyi adósságát, hat és fél év alatt pedig 293,4 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, illetve érkezik a csongrádi megyeszékhelyre.

A közvetlenül mintegy négyszáz, közvetve akár négy-, ötezer embernek is munkát adó szegedi lézerközpont kialakításának első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 85 százaléka uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására. A beruházás második fázisának befejezése 2018-ra várható.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2014. február 06. 18:35
Két rezsicsökkentés közben már ez is belefér.
Felebarát
2014. február 06. 17:13
Ezt mondták szeptember 15-én. Két nap múlva megjelent Szegeden Kósa Lajos, hogy segítsen B. Nagynak, és lazán beleverte a csúfot a lézerközpont tervébe. Kósa magabiztosan kifejtette, hogy szuperlézer helyett munkahelyeket kell itt teremteni – nagyban rontva ezzel a Fidesz szegedi esélyeit. Ezen korrigált hétfői bejelentésével a miniszterelnök. A vacillálás mögött az a kormányzati vita állhat, hogy a szuperlézer 70-80 milliárd forintos hazai költségét abból az 1800-2000 milliárd forintos uniós támogatásból kéne-e fedezni, ami megmaradt a 2007–2013 között kapott 8000 milliárdból. A maradék pénzt azonban Matolcsy György kiszemelte, hogy kis tételekben kiossza a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, ezen keresztül általános közérzetjavításra
ouchy
2014. február 06. 17:04
Normális országban így csinál egy miniszterelnök. Egyébként is, valamiért csak megválasztották Botkát is.
Felebarát
2014. február 06. 17:03
http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/12/mszp-fizesse-ki-a-kormany-a-szuperlezer-tamogatasat.html nah hogy jutottunk el végre a sikerhez :D volt amikor még a kormáyn szart rá :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!