Orbán: Magyarország kutatás-fejlesztési központtá válhat

2014. február 06. 14:20

Létre kell hozni a tudományos kutatóközpontok egész hálózatát, és Magyarország nemcsak termelési, hanem majd kutatás-fejlesztési központtá is válhat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a szegedi lézerközpont ünnepélyes alapkőletételekor.

2014. február 06. 14:20

A kormányfő emlékeztetett rá, a közelmúltban készült el az akadémia természettudományi kutatóközpontja és a CERN adatközpontja. A miniszterelnök reményei szerint a kutatóközpontok sora bővülni fog és Magyarország nemcsak termelési, hanem majd kutatás-fejlesztési központtá is válhat.

Orbán Viktor elmondta, a Magyar Tudományos Akadémia által kidolgozott program alapján és egy hosszabb távú stratégia részeként 2010-től jelentősen bővült a tudományra fordított források nagysága.

A kutatóközpont szimbolikus helyszínre, egy volt szovjet laktanya helyére épül „Azon a helyen, ahol korábban Magyarország megszállásának és elnyomásának egyik bázisa volt most hamarosan hazánk gazdasági és szellemi felemelkedésének intézménye állhat majd” – közölte a kormányfő.
 
Az európai együttműködéssel létrejövő beruházás vissza nem térő lehetőség az ország számára. Az, hogy a kutatóközpont Szegedre kerülhet, többek között köszönhető a világszerte elismert egyetemnek, és az ország által elért eredményeknek, annak, hogy Magyarország egyre inkább visszaszerzi nemzetközi tekintélyét – fejtette ki Orbán Viktor.
 
A miniszterelnök beszédében gratulált Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének a város által elért eredményekhez. Mint mondta, a kormány átvállalta az önkormányzat mintegy 25 milliárd forintnyi adósságát, hat és fél év alatt pedig 293,4 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, illetve érkezik a csongrádi megyeszékhelyre.
 
Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, hangsúlyozta a kutatóközpont létrehozásával Európa biztosíthatja elsőségét a lézerfizika tudományterületén a világban.
 
 
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. február 06. 18:04
Ez a szélhámos orbán csak hazudozni tud de azt nagyon,de hát akkor is mindíg felsül.Remélem a választások után ketreces szekérbe zárva végig viszik a nagykőrúton hogy mindenki lássa az elmebeteget közelről!
moha
2014. február 06. 17:39
...orbán beletrafált már megint, Magyarország már ma is kutatási központ...az emberek kutatják, hogy a merre van az a munka alapú termelési központ amivé lett ez az ország ...de nem lelik....bár van eredménye: azóta már felfedezték ezeket Angliában és Németországban.....az értelmiség meg csak kábít szövegelorba -szájba, hogy maradjon a kiemelt egzisztencia....hátakat,és elmaradó fizetéseket láttok majd....maradtok magatok, magatoknak
istvami
2014. február 06. 17:03
És még egy:nem nagy hodály centrumok kellenek a kis Magyarországnak, hanem az agrár szektorhoz hasonlóan sok magas szintű műhelyek, tanodák kellenk, akik a saját ötleteit képesek lennének véghez vinni Bp-en, Szegeden, vagy Nyiregyházán, stb., bárhol ahol állami egyetemek működnek...
istvami
2014. február 06. 16:52
" biztosíthatja elsőségét a lézerfizika tudományterületén a világban." Már most jönnek az igérgetések, butaságok... Nem elsőség kell a tudományban, ez nem sportklub. Tisztes feltételek kellenek az ország minden táján, hogy a magyar kutatók nem külföldőn tengődjenek, hanem otthon találják meg a boldogulást. És nem csak lézerkutatásban!..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!